Dünya

Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron, Ukrayna'ya yardım düğümünü çözmek için Donald Trump'la görüşecek

Cameron'ın Cumhuriyetçi başkan adayı ile yaptığı görüşmenin, görevden ayrılmasından bu yana üst düzey bir İngiliz bakanın Trump ile yaptığı ilk görüşme olduğu düşünülüyor

09 Nisan 2024 08:57

T24 Dış Haberler

Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron, Ukrayna'ya desteği artırmak ve ABD Kongresi'nde bekletilen yeni bir yardım paketinin geçmesini sağlamak amacıyla Florida'da Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump ile görüşecek.

Britanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, dün yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Dışişleri Bakanı Washington ziyareti öncesinde bugün Florida'da eski Başkan Trump ile görüşecek. Bakanların rutin uluslararası angajmanlarının bir parçası olarak muhalefet adaylarıyla bir araya gelmeleri standart bir uygulamadır"

Telegraph'ta yer alan bir habere göre; Cameron'ın Cumhuriyetçi başkan adayı ile yaptığı görüşmenin, görevden ayrılmasından bu yana üst düzey bir İngiliz bakanın Trump ile yaptığı ilk görüşme olduğu düşünülüyor. Toplantıda Ukrayna, Gazze'deki savaş ve NATO'nun geleceği ele alınacak. 

Washington ziyareti sırasında Cameron, Kiev'in Rusya'yı yenmesinin "Amerika ve Avrupa'nın güvenliği için hayati önem taşıdığı" uyarısında bulunacak ve milletvekillerinden ülkeye "acil" yardım yapılmasını onaylamalarını isteyecek.

ABD'li mevkidaşı Antony Blinken, ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan ve Senato Cumhuriyetçi lideri Mitch McConnell ile görüşmelerde bulunacak ve Ukrayna'ya 60 milyar dolarlık yardımın oylanmasını engelleyen Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson ile görüşmeyi umuyor. Cameron'ın ABD Başkanı ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi planlanmıyor.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Cameron, Ukrayna'ya 2025'te "saldırıya geçmesi" için gereken kaynakların sağlanması için baskı yapacak ve kongre liderlerini Kiev'e destek konusunda "söylemi değiştirmeye" çağıracak.

"Pekin, Tahran ve Kuzey Kore'de de ses getirecektir"

Cameron, seyahatinden önce yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Ukrayna'nın başarısı ve Putin'in başarısızlığı Amerika ve Avrupa'nın güvenliği için hayati önem taşıyor. Bu, sınırların önemli olduğunu, saldırganlığın para etmediğini ve Ukrayna gibi ülkelerin kendi geleceklerini seçmekte özgür olduklarını gösterecektir.

Bunun alternatifi Putin'i Avrupa'nın sınırlarını zorla yeniden çizme girişimlerinde cesaretlendirmekten başka bir işe yaramayacak ve Pekin, Tahran ve Kuzey Kore'de de ses getirecektir."

Britanya bu yılın başlarında Ukrayna'nın Rusya ile savaşında mücadelesine yardımcı olmak üzere 2.5 milyar sterlin daha yardımda bulunacağını açıklamış, AB ise 43 milyar sterlin daha yardım sözü vermişti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kongre'nin askeri yardım paketini kabul etmemesi halinde ülkesinin savaşı kaybedeceğini söylemiş ve "Eğer Ukrayna savaşı kaybederse, diğer devletler de saldırıya uğrayacak" demişti.