Dünya Basınında Bugün

Britanya'da 'sıcak mikrofon', izolasyon otoriterler liderleri yakınlaştırıyor, Kiev'deki görevden alma 'Batı'ya bir mesaj | Dünya Basınında Bugün

05 Eylül 2023 09:48

T24 Dış Haberler

Britanya gazetelerinin ilk sayfalarında ülkede çalkantılara neden olay 'beton krizi' yer alıyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un bu ay Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmek üzere Rusya'ya gideceği ve iki liderin Pyongyang'ın Ukrayna savaşında Moskova'ya silah sağlaması ihtimalini görüşecekleri belirtildi. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'nin kendisini değiştireceğini açıklamasından saatler sonra pazartesi günü istifa etti. The Washington Post, Kiev'in Batı'ya "yozlaşmaya karşı sıfır tolerans gösterdiği" mesajı vermeye çalıştığını ifade etti. 

5 Eylül 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle..

The Guardian | Sunak okul finansmanı konusunda baskı altında
The Daily Telegraph | Beton krizi ve 'sıcak mikrofon' olayı Keegan'ı hayatta kalma mücadelesine itti
The Independent | Başbakan çocukların hayatıyla ilgili 'kritik riski' görmezden geliyor

Britanya gazetelerinin ilk sayfalarında ülkede çalkantılara neden olay 'beton krizi' yer alıyor. Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına günler kala 100'den fazla okula gerekli güvenlik önlemlerini alıncaya kadar belli bir gaz beton ile inşa edilmiş binalarını kullanamayacakları bildirilmişti. Ayrıca hükümet, bu okulların tadilatı için gereken ek fonu sağlamayacağını duyurmuştu. Hem okulların açılmasına kısa bir süre kala gelen bu kapatma kararı hem de ek fon sağlanmaması siyasette çalkantılara neden oluyor. 

Başbakan Rishi Sunak, okullara ek bütçe sağlanmaması kararının ardından büyük baskı altında. Ayrıca yüzlerce başka okulun daha gaz beton krizinden etkilenebileceği iddia ediliyor. Üst düzey Muhafazakar Parti milletvekilleri Sunak'ın okul onarımları için 'yeni para' bulmak zorunda kalacağını söylüyor. 

Öte yandan Eğitim Bakanı Gillian Keegan, dün verdiği mülakatın çıkışında diğerlerinin "kıçlarının üzerinde otururken" kendisinin "çok iyi bir iş" yaptığını söylediği görüntüler sızdırıldı.

New York Times | Putin, silah talebiyle Kuzey Kore liderini konuk edecek 

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un bu ay Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmek üzere Rusya'ya gideceği ve Pyongyang'ın Ukrayna savaşında Moskova'ya silah sağlaması ihtimalini görüşecekleri belirtildi. 

New York Times'ın ulaştığı askeri istihbarata göre Pyongyang'dan nadiren ayrılan Kim'in Rusya'nın Pasifik kıyısına zırhlı bir trenle seyahat etmesi planlanıyor. 

İki liderin de ziyaret edeceği açıklanan Doğu Ekonomik Forumu, Vladivostok'taki Uzak Doğu Federal Üniversitesi'nde 10-13 Eylül arasında yapılacak. Kim, Rusya donanmasının Pasifik filosunun bulunduğu 33 Numaralı Liman'ı da ziyaret etmeyi planlıyor. 

İlk kez 2019'da bir araya gelen Putin ve Kim, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle giderek daha da izole edildiği bir dönemde daha yakın askeri ve ekonomik işbirliği hedefliyor. 

New York Times'a konuşan yetkililere göre Putin, Kim'den topçu mermisi ve anti-tank füzesi almaya çalışacak. 


The Washington Post | Ukrayna Savunma Bakanı gitti

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'nin kendisini değiştireceğini açıklamasından saatler sonra pazartesi günü istifa etti. The Washington Post, Kiev'in Batı'ya "yozlaşmaya karşı sıfır tolerans gösterdiği" mesajı vermeye çalıştığını ifade etti.

Reznikov'un adı yozlaşma soruşturmasında geçmese de, aylardır Savunma Bakanlığı'ndan yozlaşma iddiaları gündemden düşmüyordu. 


Moscow Times | Putin, Afrika'ya bedava tahıl ihracatının 'haftalar' içinde başlayacağını söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya'nın Soçi kentinde bir araya geldi. Putin, Rusya'nın haftalar için Ukrayna'ya ücretsiz tahıl göndermeye başlayabileceğini ifade etti. 

Erdoğan, "Tahıl sevkiyatı konusunda BM ile önemli ilerlemeler içeren yeni öneriler paketi hazırladık. Bu yeni süreç vasıtasıyla netice almanın mümkün olduğu kanaatindeyim. Türkiye olarak beklentileri karşılayacak bir çözüme inşallah kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı. 


Al Jazeera | Kiev, kazanımlar elde ettiğini söylerken; Putin, "Ukrayna'nın karşı saldırısı başarısız" diyor

Al Jazeera, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün Soçi'de gerçekleştirdiği görüşmeyi ilk sayfasına taşıdı. 

Putin, Ukrayna'nın savaş alanında yeni kazanımlar elde ettiği yönündeki haberleri yalanladı ve Kiev güçlerinin ilerleyişinin başarısız olduğunu söyledi. Rus lider defalarca Ukrayna'nın Moskova güçleri tarafından kontrol edilen bölgelerdeki Rus savunma mevzilerine karşı herhangi bir ilerleme kaydetmediğini iddia etti.