Dünya

Britanya'da başbakanlık yarışı kızışıyor: Sunak zirvede rahat, Mordaunt direniyor, Truss'a can yeleği

15 Temmuz 2022 11:43

T24 Dış Haberler

Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğinden istifasının ardından parti liderliği ve başbakanlık koltuğu için yarışan isimler arasındaki rekabet tırmanıyor. Muhafazakar Partililer arasında yapılan oylamanın ikinci turunda elenen Suella Braverman, destekçilerine sonraki turda Dışişleri Bakanı Liz Truss'a destek verme çağrısında bulundu. 

İkinci tur oylamalarında eski Maliye Bakanı Rishi Sunak oylarını 88'den 101'e çıkararak liderliğini korudu. Asıl rekabet ise Sunak karşısında son tura kalan ikinci aday olmak için mücadele eden yarışın sürpriz ismi Ticaret Bakanı Penny Mordaunt ve Dışişleri Bakanı Liz Truss arasında yaşanıyor. 

Truss, oylamalardan önce Sunak ile birlikte yarışın favorilerinden biri olarak görülüyordu. Ancak Mordaunt, ikinci turda da oylarını 67'den 83'e çıkararak Dışişleri Bakanı'nın 64 oyunun önünde ikinciliği korumayı başardı. 

İkinci turda 27 oy alarak sonuncu olan ve elenen İngiltere ve Galler Başsavcısı Braverman, destekçilerine bir sonraki turda Truss'a oy verme çağrısında bulundu. Kayacak 27 oy, Truss'ın Mordaunt'ı önüne geçmesini sağlayabilir. Sunak'ın son tura kadar liderliğini koruması bekleniyor. Truss da Mordaunt da onunla son ikiye kalan aday olup, son turda yarışı kazanarak hem Muhafazakar Parti'nin lideri hem de Britanya'nın Başbakanı olmayı hedefliyor. 

Öte yandan, Truss kampı Mordaunt'a yönelik ifadelerini sertleştirmeye başladı. The Times'ın aktardığına göre Truss'ın ekibi, Mordaunt'ın bakanlığı boyunca "tek bir şey bile yapmadığını" söyledi. Truss'a yakın bir isim de Ticaret Bakanı'na "beceriksiz" dedi ve "Onun başa geçmesi Muhafazakar Parti'yi Corbyncilerin ele geçirmesiyle eş değer olur" diye konuştu.

Bir Mordaunt destekçisi de saldırıların "Truss kampının panik olduğunu" gösterdiğini ifade etti. 

The Times'ın haberine göre görevi bırakacak olan Başbakan Boris Johnson, elenen adaylara "Sunak'ı değil de kimi desteklerseniz destekleyin" diyor. 

Oylamaların üçüncü turu pazartesi günü yapılacak.