Dünya

Britanya'da 70 yıllık Kraliçe devrinin sonu: III. Charles resmen kral ilan edildi

10 Eylül 2022 12:10

T24 Dış Haberler

Britanya ve İngiliz Milletler Topluluğu Kraliçesi II. Elizabeth'in ölümünün ardından tahtın varisi ve 73 yaşındaki oğlu Charles, Londra'daki St James's Sarayı'nda resmen Kral ilan edildi.

Charles, annesi Kraliçe Elizabeth'in ölümüyle birlikte Kral olmuştu, ancak bugün yapılan törenle "resmi olarak" da Kral ilan edildi. 

Üst düzey siyasetçiler, hakimler ve yetkililerden oluşan Katılım Konseyi, III. Charles'ı resmen Kral ilan etti. 

Kraliçe II. Elizabeth'in 70 yıl süren saltanatının ardından ilk kez düzenlenen töreni İngiliz medyası, ilk kez televizyondan yayınlandığı için 'tarihi' diye nitelendirdi.

Törende Kraliçe'nin ölümü resmen duyurulduktan sonra Kraliyet Danışma Konseyi'nin Yazmanı Richard Tilbrook Charles'ı "Kral, İngiliz Milletler Topluluğu'nun başı, inancın koruyucusu" ilan etti ve "Tanrı Kralı Korusun" dedi. Dolu salonda Başbakan Liz Truss, Konsort Kraliçe ve Galler Prensi ifadeyi tekrar etti. 

Kral Charles, törenin ilk bölümünde salonda bulunmazken; ilk Kraliyet Danışma Konseyi toplantısını gerçekleştirmek için ikinci bölümde salona geldi.

Tarihi törene, 4 eski Britanya başbakanı da katıldı;  Gordon Brown, David Cameron, Tony Blair, Boris Johnson ve Theresa May. Mevcut Başbakan Liz Truss da taht odasında bulundu.

Kral Charles salonda yaptığı konuşmaya annesi Kraliçe II. Elizabeth'i anarak başlarken, "Annemin saltanatı hem uzunluğu açısından, hem de onun göreve bağlılığı nedeniyle eşsizdi" dedi. 

Aldığı sorumluluğun büyüklüğünün farkında olduğunu söyleyen Charles, tüm İngiliz Milletler Topluluğu ülke ve bölgelerinde barış ve uyum için çaba sarf edeceğini ifade etti.