Dünya

Brezilya'daki selde baraj patladı, ölü sayısı arttı

03 Mayıs 2024 10:38

T24 Dış Haberler

Brezilya'nın güneyinde günler süren şiddetli yağışların ardından bir hidroelektrik barajının çökmesi sonucu 30'dan fazla kişi hayatını kaybetti.

Yetkililer Rio Grande do Sul eyaletinde 60 kişinin daha kayıp olduğunu açıkladı.

Cumartesi gününden bu yana yaklaşık 15 bin kişi evlerini terk etti. Eyalet genelinde en az 500 bin kişi elektriksiz ve temiz sudan mahrum.

Patlayan baraj iki metrelik bir dalgayı tetikleyerek paniğe ve zaten sular altında olan bölgelerde daha fazla hasara neden oldu. Baraj, Cotiporã belediyesi ile Bento Gonçalves şehri arasında yer alıyor.

Aşırı hava koşullarına, ortalamanın üzerinde seyreden sıcaklıklar, yüksek nem ve şiddetli rüzgarların nadir görülen bir kombinasyonu neden oldu.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva bölgeyi ziyaret etti. 

Daha önce eyalet Valisi Eduardo Leite, "düzinelerce belediyede yüzlerce insanı kurtarmamız gerekiyor" diyerek acil yardım talebinde bulunmuştu. Mahsur kalan insanları aramak için helikopterler görevlendirildi.

Bazı bölgelerde sel şiddetinden ötürü helikopterler iniş yapamadı ve bölge sakinleri vinç yardımıyla güvenli bir yere taşındı. Candelária belediyesinde, evleri suyla dolan bölge sakinleri evlerinin çatılarına çıktı.

Meteoroloji uzmanları bölgede soğuk hava dalgasının ilerlemesiyle birlikte daha fazla yağmur yağacağını tahmin ettiklerini açıkladı. 

Geçen yıl Rio Grande do Sul'da meydana gelen bir kasırgada 30'dan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Brezilya Ulusal Meteoroloji Enstitüsü yağışların yoğunluğunun ve sıklığının artmasının iklim fenomeni El Niño'dan kaynaklandığını belirtti.