Dünya

Brezilya'da solcu eski lider Lula seçim kampanyasını başlattı: "Şeytanın ele geçirdiği biri varsa bu, Bolsonaro'dur"

17 Ağustos 2022 08:31

T24 Dış Haberler

Eski Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, aşırı sağcı Brezilya lideri Jair Bolsonaro karşısındaki seçim kampanyasını resmi olarak başlattı. Lula, Bolsonaro hakkında “şeytan tarafından ele geçirilmiş” ifadelerini kullandı.

The Guardian’da yer alan habere göre, Brezilya’nın 156.5 milyon vatandaşı, ekim ayında seçime gidecek.

Seçim kampanyasını resmi olarak başlatan, ülkede sol siyasetin sembol isimlerinden biri olan eski Devlet Başkanı Lula de Silva, vatandaşlara Bolsonaro’nun Covid salgınına “inkârcı, yalan dolu” yanıtını hatırlatarak cezalandırmaları çağrısında bulundu.

Lula, “Eğer şeytan tarafından ele geçirilmiş biri varsa bu Bolsonaro’dur” dedi.

Aşırı sağcı lider Bolsonaor ise seçimi “Tanrı’dan korkan iyi” ve “solcu şeytan” arasında nitelendirerek rakibini hedef almıştı.

Lula, Bolsonaro’nun suçlamalarına verdiği yanıtta “Bolsonaro, Evanjelik erkek ve kadınların iyi niyetini manipüle etmeye çalışıyor” dedi.

Brezilya’da pazartesi yayımlanan anket sonucu, Lula’nı Bolsonaro’nun 12 puan önünde olduğunu gösterdi. 

Öte yandan gözlemciler Bosloanrp’nun 20 milyon aileye dağıtılmasın planlanan refah ödemeleriyle seçim öncesi desteğini güçlendirebielceğini söyledi.

Lula, tartışmalı bir biçimde "yolsuzluktan" suçlu bulunduktan sonra 580 gün Demir parmaklıklar arkasında kalıp 2019'un Kasım'ında serbest bırakılmıştı. Brezilya'da Yüksek Mahkeme, 2021 yılında Lula hakkında verilen hükümleri iptal etmiş, siyasete geri dönmesinin önünü açmıştı.