Dünya

Brezilya'da sel: Vatandaşlar çatılarda mahsur kaldı

01 Mayıs 2024 15:15

T24 Dış Haberler

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde fırtınanın yol açtığı sel felaketinde altı kişi öldü, bir düzineden fazla kişinin de kayıp olduğu bildirildi.

Helikopterlerin bölge üzerinde uçarak mahsur kalan insanları aradığı bilgisi paylaşıldı. Bazı bölgelerde şiddetli selden dolayı helikopterler iniş yapamadı ve bölge sakinleri vinç yardımıyla güvenli bir yere taşındı. 

Eyalet valisi, federal hükümetten yardım talebinde bulundu. 

Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, “gezegeni etkileyen iklim değişikliğinin sonucu olan bu zor dönemi atlatmak için eyalet hükümeti ve tüm belediyelerin çabalarına katılacağını” söyleyerek yanıt verdi. 

İki kişi küçük bir kasaba olan Paverama'da içinde bulundukları arabanın sel sularına kapılması sonucu hayatını kaybetti. Bir diğeri ise Salvador do Sul'da meydana gelen toprak kaymasında yaşamını yitirdi. 

18 kişinin hâla kayıp olduğu bildirilirken, Sinimbu belediye başkanı G1 haber sitesine yaptığı açıklamada kasabasının “bir kabus” yaşadığını söyledi.

Candelária'da evleri suyla dolan kasaba sakinleri evlerinin çatılarına çıktı. Köprülerin çökmesi ve 20'den fazla sokağın geçilmez hale gelmesi acil servislerin etkilenen bölgelere ulaşmasını zorlaştırdı.

Meteoroloji uzmanları, soğuk hava dalgasının bölgeye doğru ilerlemesiyle birlikte daha fazla yağmur yağacağını tahmin ediyor. Geçen yıl Rio Grande do Sul'da meydana gelen bir kasırgada 30'dan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Brezilya Ulusal Meteoroloji Enstitüsü yağışların yoğunluğunun ve sıklığının artmasını El Niño hava olayına bağladı.