Dünya

Brezilya'da sel felaketi; 75 kişi öldü, 103 kişi kayıp, yaklaşık 150 şehir selin etkisi altında

Ölü sayısı artabilir

05 Mayıs 2024 20:30

Güncelleme: 05 Mayıs 2024 20:41

T24 Dış Haberler

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletini sel vurdu. Şiddetli yağışlar nedeniyle şimdiye kadar 75 kişinin öldüğü, 103 kişiden de hâlâ haber alınamadığı bildirildi. Ölü sayısı artabilir. 

Rio Grande do Sul'un sivil savunma otoritesi, fırtınaların Uruguay ve Arjantin'e sınırı olan eyaletteki 497 şehrin yarısından fazlasını etkilemesi nedeniyle 103 kişinin hâlâ kayıp olduğunu ve en az 24 bin kişinin yerinden olduğunu aktardı. 

Yaklaşık 150 şehir, selin etkisi altında kaldı (Fotoğraf: Reuters)

Rio Grande do Sul Valisi Eduardo Leite gazetecilere yaptığı açıklamada "Daha fazla bölgeye erişim sağladıkça bu rakamlar önümüzdeki günlerde önemli ölçüde değişebilir" dedi.

Birçok kasabada sokaklar nehirlere dönüştü, yollar ve köprüler yıkıldı. Fırtına ayrıca toprak kaymalarını ve küçük bir hidroelektrik santralindeki baraj yapısının kısmen çökmesini tetikledi.

 

Yetkililer, Bento Goncalves kentindeki ikinci bir barajın da çökme riski altında olduğunu belirterek, yakınlarda yaşayan insanlara tahliye emri verdi.

Evlerin tahliyesi isteniyor (Fotoğraf: Reuters)

Rio Grande do Sul'un başkenti Porto Alegre'de Guaiba nehri kıyılarını aştı ve sular altında kalan sokaklar şehrin tarihi merkez mahallelerine erişimi engelledi.

Şiddetli yağışlar geçtiğimiz Eylül ayında Rio Grande do Sul'u vurmuş, 50'den fazla kişinin ölümüne neden olan sellere yol açmıştı.

Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva Perşembe günü selden etkilenen yerleri ziyaret etmek ve vali ile kurtarma çalışmalarını görüşmek üzere eyalete gitti.

Brasilia'ya dönen Lula, Cuma günü hükümetinin yerel kurtarma ve yeniden inşa çabalarını destekleyeceği sözünü verdi.