Gündem

Boğaziçililerin yargılandığı 'Onur Yürüyüşü' davasında, 70 kişi hakkında ceza istendi

05 Nisan 2024 12:57

Boğaziçi Üniversitesi'nde 20 Mayıs 2022 tarihinde yapılan yürüyüşte gözaltına alınan ve aralarında akademisyenlerin de bulunduğu 70 kişinin yargılandığı davada, 2 sanığın, "Görevi yaptırmamak için direnme" tüm sanıkların, "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" suçundan cezalandırılmaları istendi.

Boğaziçi Üniversitesi'nde 20 Mayıs 2022 tarihinde yapılan 'Onur Yürüyüşü'nde gözaltına alınan 70 kişinin, ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ ve ‘Görevi yaptırmamak için direnmek’ suçlarından yargılanmalarına devam edildi. İstanbul 58. Asliye Ceza Mahkemesi'nce 31. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yapılan duruşmaya tutuksuz sanıklar katılmazken, avukatları duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı ABD Konsolosluğu'nun yanı sıra, İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi ile Sivil Alan Araştırmaları Derneği'nden gelen gözlemciler de takip etti.

Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, olay günü sanıkların, "Polis defol, üniversiteler bizimdir. Okutmayacaklarmış bizi Boğaziçi'nde, sokaklar da bizim kampüsler de. Hande Kader onurumuzdur" gibi sloganlar attıklarını belirtti. Kolluk güçlerinin uyarılarına karşın, "izinsiz" gösteriyi kendi rızalarıyla sonlandırmadıklarını aktardı. Sanıklardan E.B.G'ün, "Seni tanıdım, seninle görüşeceğiz" şeklinde sözler söylediği, H.B.Y'nin ise bir polisin kolluğunu ısırarak yaraladığı ileri sürüldü. Savcı, yargılama devam ederken yaşamını yitiren Bilge Adım dışındaki sanıkların, "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" suçundan cezalandırılmalarını istedi.

E.B.G'nin "Hakaret" suçundan beraatı, E.B.G ve H.B.Y'nin polisin aktif bir şekilde görevini yapmasını engelledikleri gerekçesiyle, "Görevi yaptırmamak için direnme" suçundan cezalandırılmaları istendi.

Mahkeme, 2 sanık hakkında yakalama kararlarının devamına, bir sanık hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar vererek, duruşmayı 4 Ekim 2024 tarihine erteledi.