Gündem

Boğaziçi Üniversitesi rektörlük binasına boya atan 4 öğrenciye 10 ay hapis cezası

07 Haziran 2023 11:15

Boğaziçi Üniversitesi'nde 12 Kasım 2021'de rektörlük binası önüne plastik şişe içerisinde boya attıkları iddiasıyla 8 öğrencinin yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, 4 öğrenciyi "Kamu malına zarar verme" suçundan ayrı ayrı 10'ar ay hapis cezasına çarptırarak cezalarını erteledi. Diğer 4 öğrencinin ise beraatlerine karar verildi.

İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıklardan katılan olmazken, avukatları hazır bulundu.Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, sanıkların yaklaşık 2 dakika süren bir basın açıklaması yaptıklarını ve bir kısmının ellerinde bulunan şişe içindeki boyaları rektörlük bina kapısına ve bina önüne döktüklerini belirtti. Açıklama esnasında sanıklara karşı bir zor kullanma veya müdahale olmadığı, boyaların döküldüğü sırada güvenlik görevlilerinin engel olmaya çalıştığını belirten savcı, tüm sanıkların 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet suçundan beraatlerini talep etti. Savcı, 4 sanığın ise "Kamu malına zarar verme" suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti. 

"Boyalar tinerle geçmiştir, zarar verme yok"

Sanık avukatlarından Veli Bahadır, "Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğünce boya kalıntılarının tiner ile geçtiğinin bildirilmesi üzerine somut olayda mala zarar verme sözkonusu değildir. Müvekkillerim hakkında iki suçtan unsur yokluğu nedeniyle beraat kararı verilmesini talep ederim" dedi.

Diğer sanık avukatları da müvekkilleri hakkında beraat kararı talep etti.

4 sanığa ceza

Mahkeme, 8 sanık hakkında "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet" suçundan yeterli delil bulunamadığından beraatlerine hükmetti. Mahkeme, sanıklardan Sarp Kaya, Ayça Zeynep Demirkol, Ayşe Beliz İnce ve Tutku Kırcalı'yı ise "Kamu malına zarar verme" suçundan ayrı ayrı 10'ar ay hapis cezasına çarptırdı. Sanıkların daha önce kasıtlı bir suçtan ceza almamış olmasını ve bir daha suç işlemekten çekineceklerini dikkate alan mahkeme, cezanın ertelenmesine karar verdi. 

İddianame

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Beşiktaş’ta yer alan Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsünde bulunan rektörlük binası önünde, 12 Kasım 2021 tarihinde bir öğrenci grubunun "Katledilen kadınlar isyanımızdır – 6284 senin mi sandın" yazılı pankart açarak basın açıklaması yaptıkları, ardından toplanan 8 kişilik grubun rektörlük binasına yönelerek, içlerinden bazı şüphelilerin yanlarında bulunan plastik şişe içerisinde kırmızı renkte boyayı rektörlük binasının giriş kısmına attıklarının anlaşıldığı anlatıldı. İddianamede, 8 sanığın "Kamu malına zarar verme" ve "2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’na Muhalefet" suçlarından 6 ay ile 7 yıl arasında değişen oranlarda hapisleri talep edildi.