Gündem

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine "kukla" davası

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenciler hakkında kayyım rektör Prof. Dr. Naci İnci’nin kuklasına yumurta attığı için dava açıldı

28 Temmuz 2023 15:14

Boğaziçi Üniversitesi’nde Cumhurbaşkanı kararıyla atanan rektörlere karşı protestolar devam ediyor. Akademisyenler her hafta sırtlarını rektörlüğe dönerken, öğrenciler de farklı şekillerde eylemlerini sürdürüyor.

Halk TV'den Fırat Fıstık'ın haberine göre, bunlara karşılık Boğaziçi Üniversitesi yönetimi tarafından birçok soruşturma açılıyor, mezunların okula girişi engelleniyor, akademisyenlere ceza veriliyor. Okul içindeki soruşturmaların yanı sıra öğrenciler ve akademisyenler hakkında davalar açılıyor.

Kukla davası

4 Ocak 2022’de rektörlük önünde toplanan öğrenciler; Rektör Naci İnci, Rektör Yardımcısı Fazıl Önder Sönmez ve Nedim Malkoç’un kuklalarına yumurta atmıştı. İnci’nin şikâyeti sonucu, kamu görevlisine hakaret suçundan öğrenciler hakkında dava açıldı.

Davanın avukatı Ziya Ergin, bu davanın, İnci’nin şikâyeti sonucu açılan ilk dava olmadığını belirterek, şunları söyledi:

“İfade özgürlüğünü kullanan öğrenciler bir ceza tehdidiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu doğrudan ifade özgürlüğünün ihlali anlamına gelmektedir. Burada doğrudan Naci İnci’nin kendisine atılmış bir yumurta yok. Tüm dünyada yumurta atma eylemi bir demokratik tepki, protesto biçimine dönüşmüştür. Açılan bu ceza davaları sonucunda açıkça öğrencilerin eğitim öğretim hakkının ihlaline gidecek süreçlere varmaktadır.”