Çevre

Boğaz'daki balık avı, Marmara Denizi'nin iyileşmesini engelliyor!

"Ekosistem esaslı balıkçılığa geçmemiz gerekiyor. Biz hâlâ 1930’lu yıllarda başlayan balıkçılık yöntemini kullanıyoruz"

11 Şubat 2024 07:51

Yıllardır müsilajla alarm veren Marmara Denizi, şimdi de aşırı avlanma nedeniyle ekosistemini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Uzmanlar, İstanbul Boğazı’nın endüstriyel balık avına kapatılması gerektiğini vurguladı.

Cumhuriyet gazetesinden Şeyda Öztürk'e konuşan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Türkiye’de 14 bin balıkçılık teknesi olduğunu ve bunun 700 kadarının trol ve gırgırdan oluştuğunu belirtti. Sarı, “Bu tekneler yüzde 10 civarında ancak avlanan balığın yüzde 90’ına denk geliyor. Diğer tekneler ise ancak yüzde 10 pay alıyor. Bu şekilde avın sürdürülebilir olması beklenemez” dedi. 

"Boğaz'da avlanmak, bilime aykırı"

Marmara Denizi’ndeki avcılığın düzgün yönetilmemesi durumunda Karadeniz, Ege ve Akdeniz’in zora gireceğini söyleyen Sarı, “Ekosistem esaslı balıkçılığa geçmemiz gerekiyor. Biz hâlâ 1930’lu yıllarda başlayan balıkçılık yöntemini kullanıyoruz. 1980’lerde 650 bin ton olarak avlanan balık sayısı 2023 verilerine göre 330 bin tona düştü” diye konuştu.

Marmara’da koruma alanı oluşturulması gerektiğini söyleyen Sarı, “Boğazda avlanma olmamalı. Bu bilime de akla da aykırı. 1980’li yıllarda bin ton avlanan tür 20’nin üzerindeydi. 2023’te ise 1000 ton avlanan tür sayısı 10’u bulmuyor” ifadelerini kullandı.