Dünya

BM: Uyuşturucu kullanımı son 10 yılda yüzde 23 arttı

26 Haziran 2023 10:35

T24 Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından bugün açıklanan 2023 Dünya Uyuşturucu Raporu’nda son 10 yıldaki uyuşturucu kullanımının önceki 10 yıla göre yüzde 23 oranında arttığı belirtildi. Uyuşturucu kullanımından kaynaklı fiziksel ve ruhsal rahatsızlık yaşayan kişilerin sayısının ise son on yılda yüzde 45’lik bir artış göstererek 40 milyon kişiye yaklaştığı ifade edildi.

1989’dan beri her yıl düzenlenen ve 26 Haziran olarak belirlenmiş Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılıkla Mücadele gününde, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin yayınladığı raporun Avusturya’nın Viyana şehrinde bugün özel bir etkinlikle tanıtılacağı belirtildi.

Raporun tanıtılacağı etkinlik öncesi Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin internet sitesinden kamuoyuna, “UNODC (Uyuşturucu ve Suç Ofisi), yasadışı uyuşturucu pazarları genişlemeye devam ederken giderek yaklaşan krizler konusunda uyarıyor” başlığıyla yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, raporda öne çıkan verilere yer verildi.

Bu verilere göre, küresel olarak 2021’de 296 milyon kişinin uyuşturucu kullandığı, bir yılda uyuşturucu kullanma oranının da yüzde 18 arttığı belirtildi.

İnsani krizler nedeniyle rekor sayıda insanın yerinden edildiği, bununla bağlantılı olarak tedavi hizmetleri ve diğer müdahalelerin yetersiz kaldığı ve uyuşturucu kullanan kişilere yönelik tahminlerin önceki yıllara oranla daha yüksek olduğu aktarıldı.

En çok kullanılan madde esrar

Raporda, küresel olarak en çok kullanılan uyuşturucu maddenin esrar olduğu bilgisi paylaşıldı. 2021'de dünya nüfusunun yüzde 4’üne tekabül eden 219 milyon kişinin bu maddeyi kullandığı ifade edildi. Bu sayının yaklaşık 13,5 milyonunu 15-16 yaş aralığındaki gençlerin oluşturduğu aktarılarak erken yaşta başlanan uyuşturucu kullanımının yetişkinlere oranla bağımlılığı hızlandırdığı ve ilerleyen yaşlarda ciddi sorunlara yol açtığı vurgulandı.

Raporda, baz alınan 10 yılın 2009-2019 arası olduğu belirtilen açıklamada, bu aralıkta madde bağımlılığı nedeniyle ölümlerde yüzde 17,5 artış yaşandığına dikkat çekildi.

Uyuşturucu ticareti verileri

Raporda, kokainin elde edildiği koka ağacının 315,5 hektarlık bir alanda ekildiği, sadece 2021'de 2 bin 304 ton gibi rekor seviyede kokain üretim yapıldığı belirtildi. 2022'de dünya genelinde 7 bin 800 ton afyon üretildiği, bunun yüzde 80’inin (6 bin 200 ton) Afganistan’da üretildiği kaydedilen raporda, Afganistan’ı 795 tonla Myanmar, 504 tonla Meksika'nın izlediği ifade edildi. Raporda, bu üç ülkenin dünya genelindeki afyon üretiminin yüzde 95’ini oluşturduğu vurgulandı.

Raporda, halk sağlığı, önleme ve tedavi hizmetlerine erişim konularına tüm dünyada öncelik verilmesi gerektiği, aksi takdirde uyuşturucu sorunlarının daha fazla insanın hayatını etkileyeceği ifade edildi.

Raporda, Ukrayna'daki savaşın geleneksel kokain ve eroin rotalarını yerinden ettiği fakat bölgede gelişen sentetik uyuşturucular için büyük pazarlar göz önüne alındığında çatışmanın sentetik uyuşturucu üretimi ve kaçakçılığının genişlemesini tetikleyebileceğine dair işaretler olduğu bildirildi. Raporda, Afganistan ve Myanmar gibi ülkelerden başlayan ticaret rotasında başka hangi ülkelerin bulunduğuna dair bilgi paylaşılmadı.