Dünya

BM Güvenlik Konseyi, KKTC'nin Pile'deki yol çalışmasının Kıbrıs'taki statükoyu ihlal ettiğini belirtti

22 Ağustos 2023 10:16

T24 Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet'nin Yeşil Hat'ta bulunan karma köy Pile'de yol çalışması yapmasını "adadaki statükonun ihlali" olarak nitelendirdi. BMGK ayrıca, "BM Barış Gücü mensuplarına yapılan saldırıyı" kınadığını belirtti. 

Yapılan açıklamada, KKTC'nin Pile'deki yol çalışmasının konseyin daha önceki kararlarına aykırı olduğu kaydedildi. 

Bölgede çalışmaların durduğu ve KKTC'li personel ile ekipmanların çıkarıldığı bildirilen açıklamada, bu durumdan "memnuniyet" duyulduğu belirtilerek, taraflara, esneklik gösterme ve BM Temsilcisi'nin çabalarını destekleme çağrısı yapıldı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da pazartesi gerçekleşen kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada, "Kimsenin toprağında, yer altı ve yer üstü zenginliği kaynağında gözümüz yok. Geçen Cuma günü BM Barış Gücü askerlerinin, KKTC topraklarındaki fiziki müdahalesi bizim kesinlikle kabul etmeyeceğimiz bir husustur. Uluslararası hukukla barışmayan bu tavırlar nedeniyle bölgede gerilim maalesef gerilimi tırmanmıştır. Bu müdahaleyi kesinlikle iyi niyetli bulmuyoruz. İsminin hakkını vererek adadaki tüm hakların sorunlarına çözüm sunmalıdır" demişti.

KKTC, cuma günü BM Barış Gücü kontrolündeki tampon bölge Yeşil Hat'ta bulunan Pile köyünü Yiğitler'e bağlayan karayolunun iyileştirilmesi için çalışmalara başlamıştı. BM Barış Gücü, KKTC'nin bölgede çalışma yapma yetkisi olmadığını belirterek, müdahalede bulunmuştu. KKTC'li yetkililer de müdahaleye karşılık vermişti.

TIKLAYIN | Karma köy Pile’de ne oluyor, Kıbrıs’ta neden gerilim yükseldi; 8 başlıkta KKTC-BM arasındaki ‘yol’ gerilimi