Dünya Basınında Bugün

BM'den çocuklara telefon yasağı çağrısı, "Putin ayaklanma sırasında dondu kaldı", Biden ve otokrat müttefikleri | Dünya Basınında Bugün

26 Temmuz 2023 10:01

T24 Dış Haberler

Önemli bir BM (Birleşmiş Milletler) raporu, sınıf içi aksamalarla mücadele etmek, öğrenimi iyileştirmek ve çocukları siber zorbalıktan korumaya yardımcı olmak için akıllı telefonların okullarda yasaklanmasını tavsiye etti. New York Times, ABD Başkanı Joe Biden'ın "otokrasiye karşı demokrasi savaşı vermeyi" görev edindiğini söylediğine dikkat çekerken, Demokrat liderin bu müttefiklerine karşı bu politikayı esnetebildiğine dikkati çekti. Al Jazeera Medya Ağı, Mısır'da bir mahkemenin kanalın bazı gazeteci ve televizyon sunucularını "terör" listesine alma kararını kınadı. 

26 Temmuz 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | BM, çocukların sağlığını korumak için okullarda telefon yasağı çağrısında bulundu

Rapor, dijital devrimin öğrenme üzerindeki etkileri ve tehlikeleri konusunda uyarıda bulunuyor.
Önemli bir BM (Birleşmiş Milletler) raporu, sınıf içi aksamalarla mücadele etmek, öğrenimi iyileştirmek ve çocukları siber zorbalıktan korumaya yardımcı olmak için akıllı telefonların okullarda yasaklanmasını tavsiye etti. BM'nin eğitim, bilim ve kültür ajansı Unesco, aşırı cep telefonu kullanımının eğitim performansının düşmesiyle bağlantılı olduğunu ve yüksek ekran süresinin çocukların duygusal istikrarı üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu söyledi.


Financial Times | Sunak, genel seçimler yaklaşırken ev sahipleri için yeşil politika hedefleri gözden geçirmeye hazır

Rishi Sunak hükümeti, bakanlar bir sonraki genel seçimler öncesinde yeşil politikaları gevşetirken, konut piyasası üzerindeki baskıyı hafifletmek için ev sahipleri için enerji verimliliği hedeflerini elden geçirmeyi planlıyor.

Bir Whitehall yetkilisi, binaların enerji verimliliğini ölçen enerji performans sertifikaları (EPC) sisteminin "köklü bir reforma" ihtiyacı olduğunu söyledi.
Financial Times'a konuşan yetkili, hükümetin İngiltere ve Galler'deki ev sahiplerinin zorunlu verimlilik standartlarını karşılamaları için öngörülen son tarih olan Nisan 2025'in ertelenmesini desteklediğini söyledi.


The New York Times | Biden'ın demokrasi savunması müttefikten müttefike değişiyor

New York Times, ABD Başkanı Joe Biden'ın "otokrasiye karşı demokrasi savaşı vermeyi" görev edindiğini söylediğine dikkat çekerken, Demokrat liderin bu müttefiklerine karşı bu politikayı esnetebildiğine dikkati çekti. Biden, İsrail'de Yüksek Mahkeme'nin hükümeti denetleme kontrolünü kısıtlayan bir yasa geçirmesine tepki gösterdi. New York Times, otokratlıkla suçlanan Hindistan lideri Narendra Modi'nin Beyaz Saray'a davet ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın resmi ziyaretle "ödüllendirildiğini" ifade etti. 


The Washington Post | Putin ayaklanma sırasında dondu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen ay meydana gelen Wagner paralı asker grubu ayaklanması sırasında "felç olmuş gibi davrandığı" ve "karar vermekte zorlandığı" ifade edildi.

The Washington Post'a konuşan kaynaklar, Putin'in Wagner'in Moskova'ya yürümeye başladığı 24 Haziran gününün büyük bölümünde emir vermediğini ifade ettiler. 

Gazeteye göre Putin, istihbarat birimleri tarafından ayaklanma olasılığı hakkında 2 veya 3 gün önceden bilgilendirilmesine rağmen olayın meydana geldiği gün harekete geçmekte zorlandı. 

The Washington Post'a konuşan bir Avrupa güvenlik yetkilisi, "Putin'in ayaklanmayı bastırmak ve organizatörleri tutuklamak için yeterince zamanı vardı" dedi. 

Yetkili, "Ayaklanma başladığında ise her kademe felç oldu. Dehşet içindeydiler ve kafaları karışıktı. Uzun süre ne tepki vereceklerini bilemediler" diye konuştu. 

Gazeteye konuşan Avrupalı güvenlik yetkililerine göre üst düzey Rus güvenlik yetkililerinin büyük bölümü, Wagner'ın ordu yönetimini değiştirme hedefini destekliyordu. 

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, haberle ilgili The Washington Post'a yaptığı açıklamada, istihbaratın "saçmalık" olduğunu söyledi ve "yorum yapan kişilerin konudan bir haber olduğunu" iddia etti.


Moscow Times | Rusya, Ukrayna Tahıl Anlaşması'nın çökmesinden fayda sağlamaya çalışıyor

Moscow Times'tan Pyotr Kozlov yazdığı analizde Tahıl Anlaşması'ndan çekildikten bir hafdta sonra Rusya'nın Kiev'in gelirine olabildiğince zarar vermeye çalıştığını belirtti. Kozlov, Odesa yakınlarındaki üç limana yapılan saldırıya dikkat çekti ve Tuna nehrindeki Ukrayna terminallerinin de ilk kez hedef alındığını vurguladı. Bağımsız uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna'ya olabildiğince zarar vererek piyasayı ele geçirmeye çalıştığını ifade etti. 


Handelsblatt | Almanya son sırada

Almanya'da ekonomik görünüm üzerindeki bulutlar dağılmaya devam ediyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yeni büyüme görünümünde, incelenen 22 ülke ve bölge arasında gayrisafi yurtiçi hasılanın 2023 yılında düşmesi beklenen tek ekonomi Alman ekonomisi.

IMF, salı günü Washington'da yaptığı açıklamada, yüzde 0,3'lük bir eksi bekliyor. Baş ekonomist Pierre-Olivier Gourinchas, "Almanya'nın büyümesi önemli ölçüde yavaşlıyor ve hatta negatif büyüme bölgesinde" dedi. Almanya 2024 yılında bile bu açığı telafi etmekte zorlanacak. IMF daha sonra GSYH'nin yüzde 1,3 oranında büyümesini bekliyor.

Alman ekonomisi kış yarıyılında zaten resesyona girmişti. Ekonomik çıktı iki çeyrek üst üste küçüldü. Bunun ardından çoğu ekonomist küçük bir yükseliş bekliyordu. IMF araştırma direktörü Petya Koeva Brooks, "2023'ün ikinci çeyreğinin biraz daha güçlü olmasını bekliyoruz, ancak bu nispeten düşük büyüme oranlarının yılın geri kalanında da devam edeceğini düşünüyoruz" dedi.
Ancak mini toparlanmanın bile artık gerçekleşemediğine dair artan kanıtlar da var. Ekonomik durgunluk dönemi devam etme tehdidi taşıyor.


Al Jazeera | Al Jazeera, gazetecilerinin Mısır'da 'terör' listesine alınmasını şiddetle eleştirdi

Al Jazeera Medya Ağı, Mısır'da bir mahkemenin kanalın bazı gazeteci ve televizyon sunucularını "terör" listesine alma kararını kınadı. Salı günü bir açıklama yapan Al Jazeera, Mısırlı yetkilileri "gazetecilik çalışmalarını engelleyen ve özgürlükleri kısıtlayan tedbirleri yeniden gözden geçirmeye ve bunlardan kaçınmaya" çağırdı.

Ağ ayrıca Birleşmiş Milletler ve uluslararası insan hakları örgütlerine, gazetecilerin keyfi olarak listeye alınmasının durdurulması ve bu tür hak ve özgürlük ihlallerine karşı çıkılması için Mısır'a baskı yapmaları çağrısında bulundu.