Dünya

Bloomberg: Filistin Yönetimi, Gazze'de savaş sonrası plan için ABD ile görüşüyor

Ştayyeh, savaşın sonunda beklediği en iyi sonucun Hamas'ın Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'ü kapsayan yeni bir bağımsız devletin kurulmasına yardımcı olması olduğunu söyledi

08 Aralık 2023 09:59

T24 Dış Haberler

Filistin Yönetimi'nin, İsrail-Hamas savaşının sona ermesinin ardından Gazze'yi yönetmek için ABD'li yetkililerle bir plan üzerinde çalıştığı ileri sürüldü.

Ramallah'taki ofisinde Bloomberg'e konuşan Filistin Başbakanı Muhammed Ştayyeh, İsrail'in Hamas'ı tamamen yenme hedefinin gerçekçi olmadığını ve grubun bunun yerine yeni yönetim yapısına katılması gerektiğini düşünüyor. 

Ştayyeh, savaşın sonunda beklediği en iyi sonucun Hamas'ın Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'ü kapsayan yeni bir bağımsız devletin kurulmasına yardımcı olması olduğunu söyledi.

2019'dan bu yana Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a bağlı Filistin Yönetimi'nin başbakanlığını üstlenen Ştayyeh, "Hamas 7 Ekim'den önce başka bir şey, sonra başka bir şey. Eğer bir anlaşmaya varmaya ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) siyasi platformunu kabul etmeye hazırlarsa, o zaman konuşmak için yer olacaktır. Filistinliler bölünmemeli" dedi. 

ABD, Filistin Yönetimi ile savaş sonrası için görüştü; üç konuda anlaşma sağlandı

Ştayyeh ayrıca ABD'li yetkililerin bu hafta başında Gazze'deki savaşın sonrasına ilişkin bir planı görüşmek üzere kendisini ziyaret ettiğini de söyledi. Her iki taraf da İsrail'in Gazze'yi yeniden işgal etmemesi, tampon bölge için topraklarını azaltmaması ya da Filistinlileri sürmemesi konusunda anlaştı.

Filistin Başbakanı, "İsrail'in askeri planı üzerine oraya gitmeyeceğiz. İnsanlarımız orada. Uluslararası toplumla birlikte üzerinde çalıştığımız bir mekanizmayı bir araya getirmemiz gerekiyor. Yaraların sarılması için yardım ve yeniden yapılanma açısından büyük ihtiyaçlar olacak" dedi. 

Ştayyeh, bu hafta sonu Katar'a uçarak Doha'dan Hamas'a son yıllarda verdiği önemli mali desteği Filistin Yönetimi'ne aktarmasını isteyecek. 

"Netanyahu, Filistin topraklarındaki askeri işgalin devam etmesini istiyor"

Filistin Başbakanı Ştayyeh, "İsrail'in Gazze'de yaptığı bir intikam eylemidir. Bu onları hiçbir yere götürmeyecek" dedi. Ayrıca savaştan sonra en az yarım milyon Gazzeli'nin evsiz kalacağını da sözlerine ekledi. 

hem Filistinli hem de İsrailli gençlerin giderek daha militan hale geldiğini ve iki taraf arasında barışçıl bir anlaşma şansının hızla azaldığını söyleyen Ştayyeh, "Netanyahu'nun söylediklerine bakın. Filistin Yönetimi'ne dönüş yok, iki devletli çözüm yok. Bu ne anlama geliyor? Netanyahu, Filistin topraklarındaki askeri işgalin devam etmesini istiyor. Bu kabul edilemez" dedi.