Ekonomi

Bloomberg: Denetmenler, deprem sonrası satışların ardından "Herif"in yaptığı işlemlerin peşinde

14 Şubat 2023 11:33

T24 Dış Haberler

Türkiye'de denetmenler, geçen hafta meydana gelen depremlerin ardından borsadaki geniş çaplı satışlar suresince, piyasada "Herif" olarak bilinen yatırımcı veya yatırımcıların yaptığı işlemler hakkında daha fazla bilgi toplamaya çalışıyor.

Bloomberg'in haberinde denetmenlerin, geçen salı Yatırım Finansman aracılığıyla yapılan işlemleri incelediği belirtildi. Kaynaklara göre işlemlerin, "Herif"in 2016'dan bu yana Yatırım Finansman üzerinden gerçekleştirdiği, açıklanamayan büyük boyutlu işlemlerle bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Matriks Bilgi'den alınan verilere göre Yatırım Finansman, salı günü 1,28 milyar lira değerinde hisse sattı. Bu, depremin ertesi günü yapılan toplam satış hacminin yarısından fazlasına tekabül ediyor. Aynı günde Yatırım Finansman'ın satışları, en yakın takipçisini yaklaşık olarak dörde katladı.

BIST 100 endeksi, geçen haftanın ilk iki işlem gününde toplamda yüzde 9,85 değer kaybetti.

Cuma günkü ralliden salı gününe kadar Yatırım Finansman aracılığıyla yapılan işlemler dahil edildiğinde, İstanbul merkezli aracı kurumun hâlâ 297 milyon liralık net hisse senedi alıcısı olması, müşterilerin yalnızca cuma günü 1,5 milyar liralık alımlardan sonra riski azalttığını gösteriyor.

Yatırım Finansman, Bloomberg'e yaptıkları açıklamada, aracı kurum olarak müşterilerinin kimliklerini saklamanın sorumlulukları olduğunu ve onların kararlarına müdahale edemediklerini ifade etti.