Dünya

Birleşik Krallık, İslamcı grup Hizb ut-Tahrir'i terör örgütü kabul etmek ve yasaklamak için hazırlanıyor

İçişleri Bakanı James Cleverly, grubun "antisemitik" olduğunu ve "terörizmi aktif olarak teşvik ettiğini" söyledi.

15 Ocak 2024 18:22

T24 Dış Haberler

Birleşik Krallık'taki en tartışmalı İslamcı gruplardan biri olan Hizb ut-Tahrir, Hamas saldırılarını övmekle suçlandığı gerekçesiyle terör örgütü olarak yasaklanacak.

İçişleri Bakanı James Cleverly, grubun "antisemitik" olduğunu ve "terörizmi aktif olarak teşvik ettiğini" söyledi.

Birleşik Krallık terör yasaları kapsamındaki yasak, takipçilerinin Gazze yanlısı bir mitingde "cihad" zikri yapmakla suçlanmasından sonra geldi.

Hizb ut-Tahrir, Birleşik Krallık'ta uzun süredir aktif olan uluslararası bir grup. 

Yasaklama emri Pazartesi günü Parlamento'ya verildi ve reddedilmediği sürece Cuma günü yürürlüğe girecek.

İngiliz liderliğinden henüz bir yorum gelmedi.

Geçtiğimiz Ekim ayında, takipçiler çok daha büyük resmi Gazze yanlısı yürüyüşlere paralel olarak Filistinlileri desteklemek için bir miting düzenledi.

"Sonuçlarla yüzleş"

21 Ekim'den mitingin bir videosunda "cihad"sloganı atan bir adamı gösterdi ve Scotland Yard daha sonra başka bir işlem yapmayacağını söyledi.

Cihad kelimesi normalde geleneksel İslam teolojisi altında adalet için içsel bir mücadele anlamına gelir ancak aynı zamanda terörist gruplar tarafından kutsal savaş çağrısı olarak da kullanılır.

Yasaklama emrini açıklayan Cleverly şunları söyledi:

"Hizb ut-Tahrir, korkunç 7 Ekim saldırılarını övmek ve kutlamak da dahil olmak üzere terörizmi aktif olarak destekleyen ve teşvik eden antisemitik bir örgüttür.

Bu terörist grubun yasaklanması, onlara ait olan ve onlara destek davet eden herkesin sonuçlarla karşılaşmasını sağlayacaktır."