Ekonomi

Birgün yazarı Kozanoğlu: Türkiye Arjantin gibi olur mu?

02 Mayıs 2023 11:08

Birgün yazarı Hayri Kozanoğlu, Arjantin ve Türkiye arasında karşılaştırmaların arttığını belirterek "Türkiye Arjantin gibi olur mu?" başlıklı bir yazı kaleme aldı. 

Kozanoğlu, Türkiye'nin Arjantin'e benzetilmeye başlanmasının asıl nedeninin Türkiye'de de birden fazla kur rejimi uygulanması olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Ampirik olarak, enflasyonu kontrolden çıkmış bir ülkede paralel döviz piyasasının ortaya çıkma olasılığının çok artacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü enflasyonunuz aşırı yüksekse, sabit kur-dalgalı kur, hangi kur politikasını uygularsanız uygulayın kur üzerindeki basınç aşırı düzeye çıkar. 

Bizde ise sürece asıl ivme kazandıran bizzat ekonomi yönetimi oldu. 14 Mayıs seçimi öncesi kuru 20 TL’nin altında tutma saplantısı, bankaları döviz alım-satım makasını açmaya zorladı. Bunun sonunda döviz talebi Tahtakale tabir edilen nakit piyasasına kaydı. Şimdilik bankalar arası piyasadaki 19.45 TL civarındaki döviz kuruyla paralel piyasa farkı yüzde 5’i aşmadı. Bu Arjantin’deki yüzde 100’lük makasın yanına bile yaklaşamıyor."

Kozanoğlu, Arjantin'de enflasyonun üç haneli olduğunu ve ülkenin uluslararası piyasalardan borçlanamadığına dikkat çekerek Türkiye'deki durumun henüz bu kadar kötü olmadığı tespitinde bulundu.

Yazının tamamı için tıklayın