Medya

BirGün gazetesine de "dezenformasyon" soruşturması

02 Kasım 2023 16:56

Pasifik İnşaat’ın sahibi ve AKP Milletvekili Asuman Erdoğan'ın eşi Fatih Erdoğan, kendisi hakkındaki haberler nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı BirGün'e "dezenformasyon" soruşturması başlattı.

Aynı zamanda AKP Milletvekili Asuman Erdoğan’ın da eşi olan Fatih Erdoğan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Erdoğan, 28 Aralık 2022 tarihinde BirGün Muhabiri İsmail Arı imzasıyla “AKP’linin eşinden milyarlık vurgun!” başlığıyla ve 6 Ocak 2023 tarihinde BirGün Haber Müdürü Uğur Şahin imzasıyla "Erdoğanlar’ı üzecek karar: Yağmaya fren" başlığıyla yayımlanan haberler nedeniyle dava açılmasını talep etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise Erdoğan’ın şikâyetiyle birgun.net Yayın Koordinatörü Uğur Koç, Haber Müdürü Uğur Şahin ve BirGün Muhabiri İsmail Arı hakkında soruşturma başlattı.

BirGün çalışanları, geçen sene tartışmalı şekilde Meclis’ten geçen ve 'sansür yasası' olarak adlandırılan yasanın içerisinde yer alan "Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” ile “iftira ve hakaret” suçlarını işledikleri iddiasıyla ifadeye çağırıldı.

İki günde 3 gazeteciye gözaltı

Gazetecilere yönelik soruşturma ve gözaltılar dün T24 yazarı Tolga Şardan ile başlamış, halktv.com.tr muhabiri Dinçer Gökçe'nin ardından bugün de Cengiz Erdinç evinden gözaltına alınmıştı. Dinçer Gökçe serbest bırakılırken Tolga Şardan tutuklanarak Sincan Cezaevi'ne gönderilmişti.

Soruşturmanın, TBMM’de görüşülürken hükümetin “dezenformasyon yasası” olarak tanıttığı, ancak artık gazetecilere haberleri nedeniyle sıklıkla soruşturma açılmasını sağlayan Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 217/A maddesi kapsamında "Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan yürütüldüğü bildirildi. Son olarak T24 yazarı, gazeteci Tolga Şardan aynı gerekçeyle önceki gün tutuklanmıştı.

TIKLAYIN - İki günde üçüncü gazeteci: Cengiz Erdinç de gözaltına alındı

TIKLAYIN - Dezenformasyon Merkezi, yazısından 43 saat, tutuklanmasından ise 10 dakika sonra Tolga Şardan açıklaması yaptı: MİT'in iddia edildiği gibi bir raporu söz konusu değil