Gündem

Bir ayın sonunda Akbelen: "Nöbet tutan askere bile sadece çadır gölgesi kalmış"

21 Ağustos 2023 02:58

T24 Haber Merkezi

Muğla Akbelen’de Limak Holding ve IC Holding'in iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı’nın kömür sahasını genişletmek için başlayan ağaç kıyımına karşı direniş sürüyor. Bir aya yakındır şirketlerin ağaç kıyımı yaptığı bölgede, eş zamanlı jandarma da nöbet tutarak İkizköylülere ve Akbelen'de bulunan yaşam savunucularına müdahale ediyor. 

Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye Akbelen Ormanı'ndan tahsis edilen maden sahasının genişletilmesi için 24 Temmuz'da yeniden başlayan ağaç kesimi, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü'nce yapılıyor.

Ağaç kesiminin yapıldığı 24 Temmuz'da başlayan direniş, birinci ayına yaklaşırken kıyımın boyutları da gözler önüne seriliyor. Kuzey Ormanları Savunması, Akbelen'in bir ay sonra geldiği manzaranın fotoğrafını paylaştı. 

X hesabından çorak bir Akbelen ve ortasındaki jandarma çadırının fotoğrafı paylaşan Kuzey Ormanları Savunması, "Çok değil on yıl önce ordunun olduğu yer orman kalır diye sevinirdik. Şimdi durum bu. Sermayenin orman yıkımını korumak için nöbet tutan askere bile sadece çadır gölgesi kalmış. Orman vatandır #AkbeleneDokunma" yazdı.

Akbelen'de yaşananlar

Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye Akbelen Ormanı'ndan tahsis edilen maden sahasının genişletilmesi için 24 Temmuz'da yeniden başlayan ağaç kesimi, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılıyor.

Muğla Valiliği, 30 Temmuz'da yaptığı basın açıklamasında ağaç kesim işleminin sona erdiğini açıklamıştı. Ancak alandaki Akbelenliler ve gazeteciler kesimin devam ettiğini ortaya koyuyor.

Ağaç kıyımı nasıl onaylandı?

Ağaç kesimi, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 28 Kasım 2020 tarihinde YK Enerji'ye verdiği kesim iznine dayandırılıyor. Dönemin Bakanı Bekir Pakdemirli'nin imzasını taşıyan ve Akbelen Ormanı'nın 740 dönümlük bölgesini açık maden ocağına katan izninin gerekçesi ise Yeniköy Kemerköy Termik Santrali'ne yakıt kaynağı sağlamak. Ancak Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları'nın (ÇEHAV) yaptığı açıklamaya göre YK Enerji'nin, Akbelen Ormanı'ndaki kesin izninin süresi 28 Aralık 2021'de doldu.

Öte yandan iznin Anayasa'nın 169. maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle Muğla 1.İdare Mahkemesi'nde açılan dava da henüz sonuçlanmadı.

Erdoğan'dan Gezi göndermesi: "Marjinaller" ve "provokatif eylemler" 

7 Ağustos'taki Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından gündeme ilişkin değerlendirmeler yapan Recep Tayyip Erdoğan, iki haftadır Akbelen'de ağaç kesimine karşı eylem yapan bölge halkı ve yaşam savunucuları için "çevreci marjinaller" demişti. İlk kez konuya ilişkin konuşan Erdoğan, Akbelen'deki eylemleri "provokatif eylemler" olarak nitelendirerek, "Avrupa'nın hiçbir yerinde kömürle üretimin artırılmasına karşı çıkılmazken, Türkiye'de ağaç sevgisi adında provokatif eylemler yapılmaktadır. Ülkemizin ormanlarının arttığı ilgili kurumlar tarafından sürekli olarak açıklanmıştır. Kampanyaları ağaç sevgisiyle izah edemeyeceğimiz açıktır" diye konuştu

Erdoğan, Güney Ege'de kullanılan elektriğin neredeyse üçte ikisin üreten Akbelen Termik Santrali'nin "milli bir değer" olduğunu da söylemişti. Konuşmasının başında Gezi eylemlerine de değinen Erdoğan, "Son 10 yıldır aynı tuzakları yaşadık. Gezi olaylarından 15 Temmuz darbe girişimine kadar tüm olayları hezimete uğrattık" demişti.

Mehmet Y. Yılmaz yazdı | İçişleri Bakanlığı her sözü kaldıramıyor!

Umur Talu yazdı | İnsana, tabiata, ağaca karşı… İmtiyaz koruyan devlet gücü!

Gökçer Tahincioğlu yazdı | Konuştuğu gibi yaşayamamak: Akbelen'den Hasankeyf'e katliamlar ve sahipleri

Çiğdem Toker yazdı | "Oldukça küçük" Akbelen

Rıza Türmen yazdı | Akbelen neden önemli?

Yalçın Doğan yazdı | Portekizli Guterres'i en çok Akbelen köylüleri anlıyor

İklim Masası yazdı | Akbelen'i korumak adil geçişle mümkün

Bengi Başaran yazdı | Biz yokken burada olan ağaçlar biz giderken selam durabilsin diye Akbelen

Olağanüstü toplanan Meclis'te tüm önergeler reddedildi

Tatilde olan Meclis ise CHP'nin çağrısı üzerine 8 Ağustos'ra Akbelen gündemiyle olağanüstü toplandı.

Toplantı yeter sayısının sağlanmasının ardından CHP'nin Akbelen Ormanı'nda yaşanan kıyıma ilişkin genel görüşme önergesi ele alındı. Müzakerelerin ardından muhalefetin verdiği genel görüşme önergeleri AKP ve MHP oyları ile reddedildi

İkizköylüler Meclis'te konuştu

İkizköylüler ile Hatay’ın Dikmece köyündeki zeytinlik arazilerine acele kamulaştırma kararı verilen Dikmece köylüleri ve çevreciler, TBMM’de CHP’nin grup toplantısına katıldı. Köylüler yanlarında getirdikleri zeytinleri ve cevizleri grup sıralarına koydu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup konuşmasını yapmadan önce İkizköylü Necla Işık’a söz verdi.

Necla Işık, Akbelen Ormanı’nda ağaç kesimine direnen köylülere “marjinal” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tepki gösterdi. Işık, “Marjinaller burada. Hepiniz görüyorsunuz. Başı yazmalı, elleri kınalı, nasırlı, ayakları naylon pabuçtan başka bir şey görmemiş. Çanakkale’de, Dumlupınar’da, vatanın her yerinde kanını dökmüş ataların çocuklarıyız biz. Atatürk çocuklarıyız. Bizler Andımız ile büyüdük. Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ile büyüdük. İstiklal Marşı’nın başında yer alan ‘Korkma’ ile büyüdük. Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz” dedi.

AKP'li Fatih Dönmez'den Akbelen protestolarına: Asıl derdiniz yeşil değil; yeni bir Gezi çıkarabilir miyiz?

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve AKP Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez ise 8 Ağustos'taki Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Erdoğan'ın ardından benzer açıklamalar yaparak, Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı'ndaki ağaç kesimi protestolarına ilişkin, "Bunlara 'marjinal' demeyeceğiz ya da Sayın Bahçeli'nin tanımladığı gibi 'kriminal tipler' demeyeceğiz de ne diyeceğiz?" dedi.

Dönmez, "Yeşilden nasıl anladığınızı Gezi Parkı eylemlerinde gördük. Açık açık 'Mesele ağaç değil sen hâlâ anlamadın mı?' diyerek vatandaşları isyana teşvik ettiniz. Kamu mallarının yağmalanmasına neden oldunuz. Sokakları terörize ettiniz. Derdinizin yeşil olmadığını gayet iyi biliyoruz. Eğer derdiniz yeşil olsaydı, eğer samimi olsaydınız CHP'li belediyelerin ağaç katliamlarına sessiz kalamazdınız. Siz yeşili kirli siyasetinize alet ediyorsunuz. Sizin asıl derdiniz şu; yeşil üzerinden yeni bir Gezi çıkarabilir miyiz?" diye konuştu.

Üç karede Akbelen'deki kıyım: "Jandarma sert, ağaçlar ölü, rant korkunç!"

Muğla İkizköy'deki Akbelen ormanındaki ağaç kıyımının 17. gününde ise foto muhabiri Berkcan Zengin'in üç farklı zamanda çekilmiş fotoğrafları kıyımın boyutunu bir kez daha ortaya koymuştu. Zengin'in çektiği fotoğrafları paylaşan yönetmen Kazım Kızıl ise, "Aynı açıdan çekilmiş 3 fotoğraf. Arkada Akbelen Ormanı’nın başlangıcını görüyoruz. Önde ise birer karış arayla dizilmiş, sayıları yüzlerle ölçülebilen kolluk kuvveti, şirketin "özel koruması" adeta… Jandarma sert, ağaçlar ölü, rant korkunç!" demişti.

 

TIKLAYIN | Akbelen için olağanüstü toplanan TBMM'de, tüm önergeler reddedildi

TIKLAYIN | Akbelen direnişinde 10. gün: Sinyal kesiciler, polis bariyerleri, hızar sesleri...

TIKLAYIN | Çevreciler: Akbelen'de ağaçların beşte üçü kesildi