Dünya

Binlerce Nepal vatandaşı, Rus iş bulma ajansları tarafından Ukrayna'da ön saflarda savaştırılmak için kandırıldı

10 Mart 2024 10:30

T24 Dış Haberler

Aile üyelerinin iddialarına göre binlerce Hindistan ve Nepal vatandaşı, "iyi maaşlı iş" ve "vatandaşlık" vaatleriyle Rusya'ya çekildi. İş vaadiyle Rusya'ya gelen göçmenlerin, orduya sürüklenerek minimum eğitimle Ukrayna'daki ön saflarda savaşmaya gönderildiği belirtildi. 

Hindistan'ın Haydarabad kentinde yaşayan 30 yaşındaki giysi satıcısı Mohammad Afsan, popüler bir YouTube kanalını yöneten bir Rus yetkilisi tarafından güvenlik görevlisi olarak çalışmak üzere işe alındıktan sonra Kasım ayı başında Rusya'ya gitti. Bir eşi ve iki çocuğu olan Afsan'a ilk üç ay için aylık yaklaşık 550 dolar maaş ve bir yıl sonra da Rus vatandaşlığı vaat edilmişti.

Hindistan Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, Afsan'ın Moskova'ya vardıktan sonra orduya katılmaya zorlandığını ve Rusya-Ukrayna sınırındaki bir karakola gönderilerek burada vurularak öldürüldüğünü doğruladı.

Afsan'ın kardeşi Mohammad Imran, The Guardian'a yaptığı açıklamada kardeşinin savaş bölgesine gönderildiğinden haberi olmadığını söyledi. Afsan, Rusya için savaşmak üzere kandırıldığı iddia edilen ve Ukrayna'da çatışmalarda öldürülen ikinci Hint vatandaşı.

23 yaşındaki Gucaratlı Hemil Ashwinbhai Mangukiya da Ukrayna'da bir hava saldırısında öldürülmüştü.

Afsan gibi Mangukiya da 300 bin aboneye sahip "Baba Vlogs" adlı bir YouTube kanalı aracılığıyla Rusya'da bir güvenlik işi için işe alınmıştı ancak bunun yerine bir ay süren bir askeri eğitim kampına götürüldüğü ve ardından bir daha geri dönmemek üzere savaş bölgesine gönderildiği söylendi. 

Mangukiya'nın babası Ashwin Mangukiya yayın organına yaptığı açıklamada, "Sanırım içinde bulunduğu tehlikeyi bizden sakladı," dedi. "Tüm ailemiz bu olay karşısında yıkıldı. Hala onun cesedini geri almaya çalışıyoruz."

Bu haftanın başlarında, Pencap'tan yedi erkeğin kendi istekleri dışında Rusya için savaşmak üzere kandırıldıklarını iddia ettikleri ve Hindistan hükümetine onları eve getirmesi için yalvardıkları bir video viral oldu.

Mangukiya'nın babası Ashwin Mangukiya, "İçinde bulunduğu tehlikeyi bizden sakladı. Tüm ailemiz bu olay karşısında yıkıldı. Hala onun cesedini geri almaya çalışıyoruz" dedi. 

Yedi erkeğin kendi istekleri dışında Rusya için savaşmak üzere kandırıldıklarını iddia ettikleri ve Hindistan hükümetine onları eve getirmesi için yalvardıkları bir video viral oldu. Asker kıyafetleri içinde görülen adamlar, Aralık ayı sonunda yeni yılı kutlamak üzere turist olarak Rusya'ya gittiklerini, ancak bir seyahat acentesi tarafından komşu Belarus'a götürüldüklerini ve burada vizeleri olmadığı için alıkonulduklarını söylediler. Dolandırıcı acentenin, mahsur kalan adamları daha fazla para vermeye ikna ettikten bırakıp gittiği iddia edildi.

Videodaki adamlardan biri "Polis bizi Rus yetkililere teslim etti, onlar da bize belgeler imzalattı. Şimdi bizi Ukrayna'ya karşı savaşmaya zorluyorlar" diye konuştu. 

Keşmirli 31 yaşındaki Azad Yousuf Kumar, Aralık ayında Dubai'de çalışmayı kabul ettiğini, ancak ailesi bunun yerine Rusya'daki bir eğitim kampına gönderildiğini, burada bir tatbikat sırasında bacağından vurulduğunu ve ardından Ukrayna'da savaşmaya gönderildiğini söyledi.

The Guardian'a konuşan Kumar'ın kardeşi Sajad, "Yurtdışına gitmek istiyordu çünkü burada neredeyse hiç iş yoktu ve karısı yeni doğum yapmıştı. Ama bizi arayarak Dubai'den Rusya'ya gönderildiğini ve orduya katılmaya zorlandığını söyledi. Tehlikeli bir savaş bölgesinde görevlendirilmiş ve her gün, çoğu uzuvlarını kaybetmiş ve vücutları parçalanmış yaralıları görmek zorunda" dedi.