Sağlık

Bilim insanlarından prostat kanserine ilişkin yeni çalışma

BilimErkeklerde en yaygın kanser türünün prostat kanseri olduğu belirtiliyor

04 Ağustos 2022 10:31

Bilim insanları, prostat kanserine ilişkin kamu sağlığı uyarılarında aralarında nedensel ilişkiye dair bir kanıt olmadığı hâlde boşaltım sistemi sorunlarına dikkatin çekildiği, bu durumun sessiz ilerleyen prostat kanserinin erken teşhisini engelleyebileceği konusunda uyardı. 

Sky News’da yer alan habere göre, Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanları, prostat kanseri ile prostatın boyutu ya da erkeklerde görülen üriner semptomlar arasında nedensel bir ilişkiye dair bulgu bulunmadığını vurguladı.

Öte yandan kamu sağlığı uyarıları genelde prostat boyu ve üriner semptomlarla kanser arasında bir nedensel ilişki olabileceğini öne sürüyor. Britanya’da Ulusal Sağlık Sistemi sistesinde prostat kanseri semptomları arasında idrara çıkma sıklığında artış yüksek sıralarda görülüyor. 

BMC Medicine isimli dergide yayımlanan araştırmada, bilim insanları erkek üriner sorunlarının prostat kanserinde kilit semptom olabileceğine ilişkin yaygın kanının kanseri erken tespit ihtimalini engelleyebileceğini söyledi.

Araştırma bulgularında şu ifadeler yer aldı: “Eğer erkek teşhis oranları iyileşecekse, prostat kanserinin özellikle tedavi edilebilir aşamalarda sessiz ilerleyen bir hastalık olduğuna, erkeklerin semptomları olmasa da test yaptırması gerektiğine ilişkin güçlü bir mesaj verilmek gerektiğini belirtiyoruz.”

Erkeklerde en yaygın kanser türünün prostat kanseri olduğu belirtiliyor.