Dünya

Biden yönetimi, İsrail'e 106,5 milyon dolarlık tank mermisi satmak için acil durum yetkisi kullandı

Bu satış, değeri 500 milyon dolardan fazla olan daha büyük bir paketin parçası

10 Aralık 2023 08:23

T24 Dış Haberler

Pentagon, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin acil durum yetkisini kullanarak Kongre incelemesi olmaksızın İsrail'e yaklaşık 14 bin tank mermisi satışına izin verdiğini açıkladı. 

Pentagon'dan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanlığı'nın Cuma günü, 106,5 milyon dolar değerindeki tank mermilerinin İsrail'e derhal teslim edilmesi için Silah İhracatı Kontrol Yasası acil durum bildirimini kullandığı belirtildi.

Bu, daha büyük bir satışın parçası. Değeri 500 milyon dolardan fazla olan bu daha büyük paket, İsrail'in sivilleri de hedef aldığı Gazze saldırısında düzenli olarak kullandığı Merkava tankları için 45 bin mermi içeriyor.

Pentagon'dan yapılan açıklamaya göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, tank mermilerinin ABD'nin ulusal güvenlik çıkarları doğrultusunda İsrail'e derhal sağlanması gerektiğini tespit etti ve Kongre'ye ayrıntılı gerekçeler sundu.

"İsrail bu gelişmiş kabiliyeti bölgesel tehditlere karşı caydırıcı bir unsur olarak kullanacak ve anavatan savunmasını güçlendirecektir" diyen Pentagon, satışın ABD'nin savunma hazırlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacağını da sözlerine ekledi.

Savaşın şiddetlenmesiyle birlikte Amerikan silahlarının çatışmalarda tam olarak nasıl ve nerede kullanıldığı daha fazla mercek altına alınırken, ABD'li yetkililer İsrail'e yapılan askeri yardımlara koşul koyma ya da bir kısmını geri çekme gibi bir planlarının olmadığını söylüyor. 

Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Cumartesi günü yaptığı açıklamada Washington'un İsrail hükümetine uluslararası insancıl hukuka uyması ve sivillere zarar vermekten kaçınmak için mümkün olan her adımı atması gerektiği konusunda açık olmaya devam ettiğini söyledi.

Merkava tankları gazetecilerin ölümüyle de bağlantılı

İsrail'in Merkava tankları gazetecilerin ölümüyle sonuçlanan olaylarla bağlantılı. Reuters tarafından yürütülen bir soruşturma, bir İsrail tank mürettebatının, gazeteciler sınır ötesi bombardımanı çekerken İsrail'den peş peşe iki top mermisi atarak Reuters muhabiri Issam Abdullah'ı öldürdüğünü ve 6 muhabiri yaraladığını ortaya çıkarmıştı.