Dünya

Biden, ABD'nin Ürdün'deki İran destekli saldırıya nasıl karşılık vereceğini kararlaştırdı

Kataib Hizbullah, salı günü itibarıyla ABD'ye saldırmama kararı almıştı

31 Ocak 2024 07:31

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, Ürdün'ün kuzeyinde 3 ABD askerinin İran destekli bir grup tarafından öldürüldüğü saldırıya nasıl karşılık vereceğini kararlaştırdığını söyledi.

Washington saldırıdan sonra günlerce vereceği karşılığı düşünürken, ABD'nin saldırıdan sorumlu tuttuğu Kataib Hizbullah, salı gününden itibaren ABD karşıtı saldırıları durdurduğunu açıkladı. Grup, kararın amacının "Irak hükümetini utandırmamak" olduğunu belirtmişti. 

Pazar günü Ürdün-Suriye sınırındaki ABD üssüne gerçekleştirilen saldırının ardından yaptığı açıklamada Biden, "Bir anlamda Kataib Hizbullah'a silahları onlar sağlıyor" diyerek saldırıdan İran'ı sorumlu tutmuştu. 

Salı günü kendisine Kule 22 saldırısına verilecek karşılığın belirlenip belirlenmediği sorulunca Biden, "Evet" yanıtını verdi. 

Bir süredir üst düzey ABD yetkilileri ve danışmanlarla temas halinde olan Biden, daha fazla detay sunmadı. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Kirby, Biden Florida'ya uçarken Başkanlık uçağında gazetecilerin sorularını yanıtladı ve Washington'ın birden fazla kez karşılık verebileceğini söyledi.

Kirby, "Bu saldırılara uygun bir şekilde karşılık verilmesini beklemeniz çok doğal ve yüksek ihtimalle kademeli bir karşılık göreceğinizi söyleyebilirim, yani birkaç hamle birden yapılabilir" dedi. 

ABD Başkanı Biden, daha önce sorulduğunda saldırının arkasında İran olduğuna inandığını belirmişti. Ancak İran'a verilecek bir karşılığın Orta Doğu'yu yangın yerine çevirebileceği endişeleriyle ilgili olarak Biden, "Orta Doğu'da daha yaygın bir savaşa ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum. Aradığımız şey bu değil" demişti. 

İran saldırıların arkasında olduğu iddialarını reddediyor ve milis grupların kendilerinden bağımsız hareket ettiğini söylüyor.