Gündem

Bianet'ten Erkek Şiddeti Çetelesi: Ocak’ta 28 kadını öldürüldü!

Rapora göre; erkekler, en az 39 kadına şiddet uyguladı, beş kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Erkekler Ocak’ta beş çocuğu da öldürdü

09 Şubat 2024 17:43

Bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği “Erkek Şiddeti Çetelesi” verilerine göre, Ocak’ta Türkiye genelinde erkekler tarafından en az 28 kadın öldürüldü. Bu sayı geçen yıl 31 idi. Ayrıca yine Ocak ayı içerisinde 25 kadın, şüpheli koşullarda hayatını kaybetti.

Ayrıca erkekler, kadınların yanındaki en az iki erkeği de öldürdü. Erkeklerin en az altı kadını koruma kararına rağmen öldürdüğü bildirildi.

bianet‘in raporunda yer alan bilgilere göre erkekler, sekiz kadını “ayrılmak istediği, barışmak istemediği”, iki kadını “kıskandığı” için öldürdü. Bir kadını “kızı boşanmak istediği” için bir kadını da “borç para vermediği” için öldürdü. Erkekler bir kadını da “kızını korumak istediği” için öldürdü. Erkeklerin 15 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı.

En az 21 kadını kocası, sevgilisi erkekler, iki kadını baba, torun gibi ailesinden erkekler, bir kadını damadı, bir kadını komşusu, iki kadını da arkadaşı erkekler öldürdü. Bir kadını öldüren yakınlık derecesi basında yer almadı.

Erkekler, yedi kadını ev dışında sokak, ormanlık alan gibi alanlarda, 20 kadını da ev içinde öldürdü. Erkeklerin bir kadını nerede öldürdüğü bilgisine ulaşılamadı.

Kadın cinayetleri Ankara, Antalya, Antep, Aydın, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Giresun, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Manisa, Mardin, Mersin, Sakarya, Van ve Zonguldak gibi çeşitli illerde gerçekleşti.

Ocak 2024’te kadınları öldüren en az 27 failden sadece 15’i tutuklandı, sekizi intihar etti ve dört fail gözaltına alındı.

Erkekler ayrıca en az 39 kadına şiddet uyguladı ve iki kadını taciz etti. Erkek şiddetinin bir diğer boyutu da kadınları seks işçiliğine zorlamak oldu; Ocak’ta 39 kadının bu durumla karşı karşıya kaldığı bildirildi.

Bu tacizlerin sözlü ve fiziki yolla gerçekleştirildiği, olayların sokak, cadde gibi ev dışı alanlarda gerçekleştiği ifade edildi. İki kadını taciz eden erkeğin yakınlık derecesi basına yansımazken, kadınları taciz eden bir failin hukuki sürecinin de basına yansımadığı görüldü.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Ocak’ta en az beş kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 11 idi.

Erkekler, çocukları ev dışı alanlarda istismar etti. Çocukları istismar eden kim olduğu bilgisi basına yansımadı.

Erkekler, Ocak 2024’te bir kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ayda bu sayı yine aynıydı. Bir kadına akrabasının tecavüz ettiği bildirilirken, olayın Burdur’da, ev içinde gerçekleştiği bildirildi. Tecavüz faili gözaltına alındı.

En az 39 kadın yaralandı

Yaralama olaylarına bakıldığında ise erkeklerin Ocak’ta en az 39 kadını yaraladığı görülüyor. Geçen yıl aynı ay bu sayı 72 idi. En az iki kadın ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. En az üç kadın, koruma kararına rağmen erkekler tarafından yaralandı. Şiddet olaylarının Adana (2), Aksaray (1), Denizli (1), Edirne (23), İstanbul (8), Manisa (1), Maraş (1) ve Samsun‘da (1) gerçekleştiği bildirildi. Erkeklerin bir kadına nerede şiddet uyguladığı bilgisine ulaşılamadı.

En az 31 kadını kocası, eski kocası/sevgilisi yaraladı, bir kadını iş arkadaşı, bir kadını şoför yaraladı. Altı kadını yaralayan erkeğin yakınlık derecesi bilinmiyor.

Erkekler, iki kadını “kıskandığı” için, en az yedi kadını da “barışmak istemediği, ayrılmak istediği” için yaraladı. 30 kadının neden yaraladığı bilgisine ulaşılamadı.

Erkekler, 35 kadını darp ederek, üç kadını kesici aletle yaraladı. Erkekler bir kadının da evini yaktı.

19 kadın ev içinde, 11 kadın toplu taşıma, park, sokak gibi ev dışı alanlarda yaralahdı. Erkeklerin dokuz kadını nerede yaraladığı bilgisi basına yansımadı.

Kadınları yaralayan en az 39 fail erkek vardı. Sadece iki fail tutuklandı. Bir failin hukuki süreci basına “kaçtı” diye yansıdı. Bir fail intihar etti. 24 fail hakkında yasal süreç başlatıldı. En az 11 fail hakkındaki hukuki süreç bilinmiyor.

39 kadın seks işçiliğine zorlandı

Erkekler, Ocak’ta en az 39 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay sayı, 13 idi. Ocak 2024’te seks işçiliğine zorlanan 30 kadın Türkiye yurttaşı değildi. Erzincan (2), Isparta (3), İstanbul (1), İzmir (7), Kocaeli (17), Konya (5), Mersin (4) illerinde gerçekleşen olaylarda kadınları seks işçiliğine zorlayan 28 failin 17’si tutuklandı, 11 fail gözaltına alındı.