Gündem

Beşiktaş'ta 29 kişinin öldüğü gece kulübündeki yangının görgü tanıkları olayı anlattı

03 Nisan 2024 00:36

Beşiktaş Belediyesi, Gayrettepe'de bulunan, tadilat sırasında çıkan yangında 29 kişinin hayatını kaybettiği 'Masquarade' adlı gece kulübünde ruhsat alınmadan kaçak olarak tadilat yapıldığını duyurmuştu.  Görgü tanığı esnaf Mehmet Cengiz, "İçeriye giren arkadaşları, itfaiye ekiplerini simsiyah çıkarken gördük. Gaz inanılmaz derecede yoğundu. Burada ciddi şekilde bir duman akışı vardı." dedi.

Beşiktaş Belediyesi sınırları içinde kalan Gayrettepe'de bulunan, bölgenin en büyük eğlence mekânı olan ve "eski Discorium" olarak da bilinen 'Masquarade' adlı gece kulübünde tadilat yapıldığı sırada sahnenin yanında bir patlama oldu. Patlamanın ardından gece kulübünü alevler sardı, mekânda mahsur kalan 29 kişi ise hayatını kaybetti.

CANDAN YILDIZ YAZDI: 29 kişilik kulüp katliamında kimlerin parmak izi var?

TIKLAYIN - Beşiktaş Belediyesi, 29 kişinin öldüğü gece kulübü tadilatının 'ruhsat' alınmadan kaçak yapıldığını açıkladı!

 

Çıkan yangında hayatını kaybede 29 kişinin de kimliği belli oldu. Hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle:

Kadir Orhanoğlu, Ahmet Uzun, Ahmet Kartal, Barış Güngör, Fahrettin Korkut, Kardeşi Musa Korkut, Atanur Aladağ, Mehmet Okumuş, Özkan Baş, Efe Demir, Gökay Tevlek (Dj), Gökhan Yıldırım, Adem Özçelik, Gökhan Akbulut, Alparslan Salih Derelioğlu, Sinan Yılmaz, Ahmet Mehduş, Ramazan Altan, Shır Agha Bigzade, Şivan Dolu, Hüseyin Ak, Muhammed Ali Yıldırım, Ahmet Sever, Barış Güngör, Emrah Demiroğlu, Cengiz Aksoy, Binali Çayır, Yılmaz Kıhrı ve Akın Kıhrı.

Yangında ölen çalışanlardan Kadir Orhanoğlu'nun 2 çocuk babası olduğu öğrenilirken, Atanur Aladağ'ın aşçı olduğu belirtildi. Ayrıca baba oğul olan Yılmaz Kıhrı ve Akin Kıhrı'nın tadilatta kaynak ustası olarak çalıştığı belirtildi. Hayatını kaybeden 13 kişinin cansız bedeni Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi morguna getirildi. Atanur Aladağ’ın yakını Türkeş Aladağ, "Biz başka yerde çalışıyoruz. Telefon geldi yangın çıktı diye. Amcamın çocuğu da içerideydi. 2 kişiydi. 1 tanesi şans eseri kurtuluyor. Diğeri de mutfakta olduğu için zehirleniyor ve vefat ediyor. Aşçı olarak çalışıyordu. Diğeri de garsondu. Ailelerin başı sağ olsun" dedi.

Tanıklar anlattı

'Masquarade' adlı gece kulübünde, tadilat esnasında çıkan yangına ilişkin esnaf Mehmet Cengiz, AA muhabirine, alevlerin dış cepheyi sardığını, o esnada apartman görevlilerinden birinin ilk müdahalede bulunduğunu söyledi.

Cengiz, "Doğal gazı kestiler. Yangının daha da büyüyüp dış cepheyi komple sarmasını engellediler. Akabinde seçim bürosunda görevli polisler vardı. Onlara seslendik anons geçtiler." diye konuştu.
Binanın diğer tarafının otopark olduğunu ve bütün gazın oraya dolduğunu kaydeden Cengiz, "Otoparkın boşaltılması sağlandı. İçeride yaklaşık 60-70 kişinin olduğundan bahsedildi. Sedye üzerinde olan arkadaşları, ekipler sağlam bir şekilde çıkarttı, sonrası daha kötüydü. İçeriye giren arkadaşları, itfaiye ekiplerini simsiyah çıkarken gördük. Gaz inanılmaz derecede yoğundu. Burada ciddi şekilde bir duman akışı vardı. Alevleri burada çok az bir noktada gördük, onun dışında içeriye dolan gazla zehirlenme başladı." ifadelerini kullandı.

29 kişinin öldüğü Masquerade gece kulübünün yangından önce paylaşılan son görüntüsü

Görgü tanıklarından Sema Soğancı ise her yerin yangın yeri gibi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"5-6 dakika geçmeden hemen itfaiye geldi. Patlamalar, çatlamalar, öyle sesler duydum. İçeride insanlar var mı diye merak ettim. İtfaiye geldikten sonra cesetler çıkmaya başladı. İnsanlar bağırış, çağırış gidiyordu. O kadar ani oluştu ki her şey. Deli gibi alevler vardı, ağlamaya başladım, sinirlerim bozuldu. Kimsenin bir şeyden haberi yok çünkü herkes bir yerlere koşturuyordu. Dışarı çıkmakta çok zorlanmışlardır. Daire kapısından çıktıktan sonra birisi 'hemen giysi odasına gidin, herkes orada toplansın' demiş çünkü ön kapıdan giriş yokmuş ya da kapı mı kilitliymiş bilmiyorum."

Gayrettepe’deki yangın faciasında yeni detaylar: "Geçmişte cinayetlerin yaşandığı bir yer"

Beşiktaş'ta 29 kişinin öldüğü gece kulübünü alevlerin sardığı ilk anlar

Belediye kaçak tadilatı duyurdu

Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi Esentepe Mahallesi Gönenoğlu Sokak'taki 16 katlı binanın -1. katında yer alan Masquerade gece kulübünde tadilat yapılırken çıkan yangınla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada, mesul müdür, 2 iş yeri ortağı, muhasebeci, işletme müdürü ve tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu olmak üzere 6 kişi gözaltına alındı. Daha önce birkaç kez el değiştiren ve geçmiş dönemlerde cinayetlerin yaşandığı öne sürülen mekândaki yangına ilişkin gözaltına alınanlar arasında, kasten yaralama ve cinsel tacizden suç kaydı olanlar da dikkat çekti.

 

Beşiktaş Belediyesi'nden de tadilat ruhsatına ilişkin açıklama geldi. Tadilat ruhsatı alınmadığını duyuran Beşiktaş Belediyesi, açıklamasında şu bilgilere yer verildi: "Yangınla ilgili olarak Valilik talimatıyla görevlendirilen mülkiye başmüfettişleri ve Cumhuriyet Savcısı tarafından da soruşturma süreci devam etmektedir. Bahse konu olan işletme ilk olarak 1987 yılında ruhsatını almış olup, 2018 yılında ise devretmeye bağlı olarak ruhsatının yenilenmiş olduğu anlaşılmaktadır. Ancak iddia edilen tadilat süreciyle ilgili belediyemize herhangi bir başvuru yapılmamış, izin alınmamış, bilgi verilmemiştir. Şu anda bu konuda itfaiye, savcılık ve müfettişlerin soruşturması devam etmekte olup, sonucunda ayrıca bilgi verilecektir."

Soruşturma başlatıldı, 2 mülkiye müfettişi görevlendirildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Gayrettepe'deki yangına ilişkin açıklama yaptı. Yerlikaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "İstanbul Beşiktaş Gayrettepe’de meydana gelen yangınla ilgili olarak idari soruşturma başlatılmış, 2 Mülkiye Müfettişimiz görevlendirilmiştir. Müfettişlerimiz olay yerine hareket etmiştir." dedi.

Yangın nasıl çıktı?

Yangının çıkış nedeniyle ilgili açıklamalarda bulunan Vali Davut Gül, "Yangının çıkış sebebi belli değil. Binanın altında diskotek olarak kullanılan bir mekân. Tadilat yapılıyormuş. Tadilat dolayısıyla da çalışanlar hayatını kaybetti ve yaralandı. Olay yerinde polis sağlık ve itfaiye ekiplerimiz ilk andan itibaren müdahale ettiler. Yaralıların tedavileri, hastanelerimizde devam ediyor. Bu gece kulübünün 1987'de aldığı bir ruhsat var. 2018 yılında da ruhsat yenilenmiş" ifadelerini kullandı.

Gözaltı sayısı 8'e yükseldi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yangınla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatıldığını ve 3 Cumhuriyet savcısı görevlendirildiğini açıkladı.

Soruşturma kapsamında gözaltı sayısı 8'e yükseldi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında, iş yeri sahipleri Mehmet Menduh C. ve Şahzade Ş. ile sorumlu müdür İsmet Ş. , İşletme Müdürü A.A.P., Muhasebeci S.A, tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu K.E., Metal işleri firma sahibi Ç.A, mobilyacı E.E. gözaltına alındı. 

Gözaltına alınan şu şekilde:

İ.Ş. (1959 doğumlu, Mesul Müdür, kasten yaralamadan suç kaydı var)

- M.M.C. (1979 doğumlu, İşyeri Ortağı) 

- Ş.Ş. (1974 doğumlu, İş yeri ortağı kasten yaralamadan suç kaydı var)

- S.A. (1985 doğumlu, Muhasebeci, Cinsel Taciz Suç kaydı mevcut)

- A.A.P. (1998 doğumlu, İşletme Müdürü, TCK 191, 6136 SKM, Kasten Yaralama suç kaydı mevcut.) 

K.E. (1977 doğumlu, tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu)

Metal işleri firma sahibi Ç.A, mobilyacı E.E. gözaltına alındı. 

Mekânın haritada konumu şu şekilde: 

TIKLAYIN - İstanbul'da gece kulübünde yangın: 29 kişi hayatını kaybetti