Dünya

Beş kişinin hayatını kaybettiği Titan denizaltıyla yolculuktan son anda vazgeçenler anlattı: "Oğlumun arkadaşları onu korkutmuştu"

23 Haziran 2023 16:33

Titanik’i görmek üzere daldığı Atlantik Okyanusu'nda patlama sonucu beş kişinin ölümüne neden olan Titan isimli denizaltında seyahate katılmaktan son anda vazgeçenlerin olduğu ortaya çıktı.

Daily Mail’in derlediği habere göre, 1912'de buz dağına çarparak batan Titanic'in Atlas Okyanusu’ndaki enkazına turistik amaçla düzenlenen seferde kaybolan Titan denizaltısının arama alanında enkaz bulunmasının ardından 250 bin dolarlık bu seyahati daha önce planlayan isimler ortaya çıkmaya başladı.

Titanik'in Atlas Okyanusu’ndaki enkazına turistik amaçla sefer yaparken kaybolan denizaltı arama alanında enkaz bulundu. ABD Sahil Güvenliği, kalıntıların Titanic enkazından yaklaşık 500 metre uzakta, okyanus tabanında bulunduğunu bildirirken, "katastrofik" şekilde patlayarak parçalara ayrıldığını açıkladı. Sahil Güvenlik yetkilisi Tuğamiral John Mauger, Boston'da yaptığı basın açıklamasında, "Enkaz, su aracının katastrofik bir şekilde patlamasıyla tutarlı. Bu yüzden çalışmaya ve aşağıdaki bölgeyi aramaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Denizaltıdakilerin havacılık sektöründe hizmet veren Action Aviation'ın sahibi İngiliz milyarder Hamish Harding, Pakistanlı iş insanı Şahzada Davud ve oğlu Süleyman Davud, denizaltının sahibi OceanGate şirketinin kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Stockton Rush ve Fransız denizaltı pilotu Paul Henry Nargeolet olduğu biliniyor.

Denizaltındaki beş kişi hayatını kaybederken çeşitli iş insanları da az kalsın söz konusu seyahatte yer alacaklarını anlatmaya başladı. ABD’li iş insanı Jay Bloom, denizaltında hayatını kaybeden şirket CEO’su Stockhon Rush’ın kendisine son dakika oğlu ve kendisi için 100 bin dolarlık iki bilet teklif ettiğini söyledi. 

Bloom, seyahate istekli olduğunu, ancak oğlunun arkadaşlarından dalış hakkında tehlikeleri duyduktan sonra korkmaya başladığını, bu nedenle seyahate katılmadıklarını kaydetti.

Geçmişte Titan seyahatine katılmış isimlerden biri olan Robert Mester ise, kendisine bu yolculuğun da teklif edildiğini ancak denizaltındaki teknik yetersizlikleri daha önce fark ettiği için güvensiz bulduğu gerekçesiyle reddettiğini dile getirdi.

İngiltere’de yaşayan Chris Brown ise yolculuk için 80 bin dolarlık depozito yatırdığını, ancak daha sonra güvenlik endişeleri nedeniyle vazgeçtiğini belirtti.

“Titan katastrofik bir şekilde patladı”

ABD Sahil Güvenliği, kalıntıların Titanic enkazından yaklaşık 500 metre uzakta, okyanus tabanında bulunduğunu bildirerek, denizaltının "katastrofik" şekilde patlayarak parçalara ayrıldığını söyledi.

Patlamanın tam olarak ne zaman meydana geldiğini söylemek için henüz erken olduğunu söyleyen yetkililer, son günlerde okyanusta konuşlandırılan sonarlar ile hiçbir şeyin tespit edilmediğini açıkladı.