Gündem

Belediye Başkanı Hançerli, 3. kez BM yolcusu: Yeni bina yapmak, güvenli bir şehrin inşasına bir katkı sunmaz

15 Eylül 2023 19:33

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Beklenen büyük Marmara depremine karşı ilçedeki bina durumuna ilişkin gazetecilere bilgi verdi. Hançerli, “2029 yılı geldiğinde Avcılar’da riskli hiçbir bina kalmayacak. Hangi sebeple olursa olsun bahanem olmayacak. 2029’da bütün riskli binalar yenilenmiş olacak” dedi.

BM'de üst üste 3.kez konuşma yapacak olan Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Amerika'ya gitmeden önce gazetecilerle bir araya geldi.

2019’da seçildikten sonraki dönüşüm sayısının da bin 500’ü geçtiğini söyleyen Hançerli, şöyle konuştu:

"BM'de 3. kez üst üste konuşma yapacak tek belediye başkanıyım"

Yaptıklarımızı anlatmanın, konuşmanın belki zamanı geldi de geçiyor. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve uluslararası arenada fark edildik ve davetler aldık. Bu davet, Birleşmiş Milletler nezdinde üçüncü davet... İlçe Belediye Başkanı olarak Türkiye'den üst düzey bir toplantıda konuşma yapan başka bir Belediye Başkanı olmamış. Birleşmiş Milletler'deki süreçler; ilişkiler hükümet nezdinde, hükümetin önerisiyle yapılan işlemler.

Amerika'daki basın, New York'taki basın bize şunu söyledi: “Siz ilginçtiniz çünkü hükümetinizin önerdiği, hükümetinizin gönderdiği bir temsilci değildiniz." 

Sadece bugün değil daha önce hep Avcılar'ı konuştuk, Avcılar'da ki dönüşümü konuştuk yani bu 4 yıllık süreçte yapılan dönüşümü konuştuk. Bu dönüşümün modelini anlattık. Bunu hem Türkiye'de hem dünyada çözüm önerisi olarak sunduk. Tabii şimdi de özellikle çatışmaların yaşandığı, göçlerin yaşandığı, bir coğrafyadan Birleşmiş Milletler'de görüşlerimizi ifade edeceğiz.

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Amerika'ya gitmeden önce gazetecilerle bir araya geldi

"Kentsel dönüşümde Türkiye ortalamasının üzerindeyiz"

Türkiye ortalamasının çok üzerindeyiz. İstanbul ortalamasının da ilçeler bazında en az iki katıyız. Yol aldık. Avcılar’da çok uzun çalışmalar yaptık. Bir görüşe göre 99 yılından önce yapılmış yapıların tamamının riskli olduğu ifade ediliyor, değişmesi gerektiği söyleniyor. 'Peki, kaç yapınız var?’ dediğinizde yıl 2019, seçilir seçilmez ikinci ayda bütün yapıları dijital ortama aktarmıştık. Planlı alanlarda 99’dan önce yapılmış11 bin 893  yapımız vardı. 99 öncesinde yapılan yapıların yüzde 40’ının acil yenilenmesi gerektiği düşünülüyor. Dolayısıyla yaklaşık 4 bin 500 bina. 2 bini gitti, yarısındayız. Tesadüf değil. 

“Yeni bina yapmak, güvenli bir şehrin inşasına bir katkı sunmaz”

Biz ilk günden itibaren şunu söylüyoruz. Yeni bina yapmak, boş yere bina yapmak, boş arsalara bina yapmak; dayanıklı, güvenli bir şehrin inşasına bir katkı sunmaz. Biz; eski, riskli, tehlikeli olabilecek yapıların dönüşümünden bahsediyoruz. Çalışmalar yaptık mı, yaptık. Tabii benim en önemli özelliklerimden biri, iş birliği ve sistemin içerisinde bütüncül bir yaklaşımla iş yapmak. Dolayısıyla bir kanunumuz var. 6 bin 306 sayılı yasa. Bu yasa, riskli yapının nasıl tespit edileceğini net bir şekilde ifade ediyor. Dolayısıyla belediye olarak yaptığım ‘Bu bina risklidir’ ifadesi 6 bin 306 sayılı kanun kapsamında riskli yapı sayılmıyor. Yasanın öngördüğü riskli yapı taraması yöntemini kullansanız belki onlarca yılda anca test edersiniz. Çünkü karot alma, bunların analizleri, vesaire... İstanbul Büyükşehir Belediyemiz bir çalışma yaptı ve hızlı tarama testi yaptı. Biz Avcılar’da bu tarama testine binalarımızı çok önemli ölçüde soktuk.

"Çok riskli 95 yapının 60'ını boşalttık"

İstanbul’da bu hızlı tarama testine tabi tutulan en çok bina Avcılar’da var. Bunun sonuçları da elimizde.  Bunların içerisinde de farklı derecelerde riskli yapılar var. Bunların içerisinde ‘çok riskli’ diye ifade edilen 95 yapı vardı. 6 aydır bunu yürütüyoruz, 95 yapının 60’ını boşalttık. Hızla ilerliyoruz. Kentsel dönüşüm deyince, bin 500 bina yıkıldı denince aslında o kentte kıyametin kopmuş olması lazımdı. Polisle, jandarmayla, zabıtayla halkın karşı karşıya gelmiş olması lazımdı değil mi? Ama hiç duymadınız. İşte Avcılar modeli bunu başardı. Kentsel dönüşüm denen ve toplumun aslında karşı çıktığı, yerinden yurdundan edildiği, jandarmayla, polisle, zabıtayla çatıştığı bir Türkiye’den toplumla vatandaşla kamunun el ele verdiği bir sistemi inşa ettik ve binaları beraber alkışlayarak yıktık.

“Avcılar'da her hafta ortalama 5 bina kentsel dönüşüme giriyor“

Dolayısıyla onların da desteği olsaydı bu 4 yıl içerisinde biz bitirecektik fakat 2029 geldiğinde, belki de siyasetçilerin en az yaptığı ve en çok ihtiyaç duyduğumuz son teslim tarihi, 2029 geldiğinde Avcılar’da riskli hiçbir bina kalmayacak. Hangi sebeple olursa olsun bahanem olmayacak. 2029’da bütün riskli binalar yenilenmiş olacak. Her hafta ortalama 5 bina kentsel dönüşüme giriyor. Yani bu kriz, bu zorluk her şeye rağmen devam ediyor. Dolayısıyla özellikle iklim eylem planımız var. Paris Başkanlar Sözleşmesi’nde söz verdik. Yüzde 40 azaltacağız, dedik. 2022 yılında yaptığımız değerlendirmede yüzde 40’ın 8’ini tamamladık. Şimdi 2024 yılında yeniden değerlendireceğiz ve aldığımız yolu ve alacağımız yolu görüp hızlanma veya ekstra yapacağımız şeyler varsa bunları da yapacağız.”