Dünya

Belçika İstihbarat Servisi aşırı sağa karşı uyardı

Belçika İstihbaratı, aşırı sağcılardaki silahlanma eğiliminin arttığını kaydetti

17 Mart 2019 13:33

Belçika İstihbarat Servisi (VSSE), kamuya açtığı raporda bazı aşırı sağcı grup liderlerinin "militanlarına atış eğitimi almaları, yasal ya da yasa dışı yollardan silah edinmeleri çağrısında bulunduğunu" belirtti. Aşırı sağcı grupların Nazizm'e hayranlıklarını gizlemediklerini, şiddet kültürünü benimsediklerine işaret ediliyor.

Sputnik'teki habere göre, İstihbarat değerlendirmesinde, özellikle 2015 ve 2016 yıllarındaki göçmen krizinden bu yana, aşırı sağ çevrelerinde İslam ve göçmen karşıtlığının ana konular haline geldiği belirtilerek, Finlandiya merkezli "Odin'in Askerleri" gibi sivil gruplar, yeni aşırı sağcı topluluklara tipik örnek olarak gösterildi.

Beyaz yakalı aşırı sağ

Aşırı sağın şekil değiştirerek, "beyaz yakalı aşırı sağ" grupların ortaya çıktığını belirten Belçika İstihbaratı, aşırı sağcılardaki silahlanma eğiliminin arttığını kaydetti. Bu kapsamda, Batı Avrupa'daki bazı aşırı sağcı grup liderleri "militanlarına atış eğitimi almaları, yasal ya da yasa dışı yollardan silah edinmeleri çağrısında bulunduğu" aktarıldı.

Öte yandan, VSSE, sosyal medya ve internetin söz konusu aşırı sağcı söylemlerin yaygınlaşmasına hız kazandırdığı, propaganda ve taraftar kazanma için önemli araçlar haline geldiği" değerlendirmesinde bulunarak, "Aşırı sağcı bir grubun Facebook'taki bazı mesajlarının çok sayıda beğeni alabildiğini" kaydetti.