Kültür-Sanat

Beatles'ın "son şarkısı" yayınlandı

04 Kasım 2023 01:18

The Beatles, 43 yıl önce ölen üyesi John Lennon'un sesinin yapay zeka aracılığıyla dahil edildiği son şarkısı Now and Then'i yayınladı. Grubun üyesi John Lennon'ın 1970'lerdeki bir demo kaydına dayanan Now And Then adlı şarkı, grubun gitaristi Paul McCartney ve grubun bateristi Ringo Starr tarafından geçen yıl tamamlandı.

Duvar'da yer alana habere göre, grup üyeleri, 1980'de hayatını kaybeden Lennon'un sesinin yapay zeka aracılığıyla dahil edildiği şarkıyı tamamlamanın "olağanüstü bir deneyim" olduğunu ifade etti.

Lennon'un sesinin oldukça net şekilde şarkıya aktarıldığını açıklayan McCartney, "2023'te hala The Beatles müziği üzerinde çalışmak ve halkın duymadığı yeni bir şarkıyı yayınlamaya hazırlanmak heyecan verici" dedi.

Ayrıca grubun "Red and Blue" isimli albümünün yeniden düzenlenmiş versiyonunun da 10 Kasım'da piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Lennon'ın eşi Yoko Ono, 2022'de, grubun 1995'te kariyer antolojisi hazırlarken olası bir "kavuşma şarkısı" olması düşünülen "Now and Then"in taslağının da bulunduğu kasedi, McCartney'e göndermişti.

Diyalog editörü Emile de la Rey, The Beatles üyelerinin seslerini tanımlayarak arka plan seslerinden ayırması için yapay zeka komutu oluşturmuştu.