Ekonomi

BDDK'dan önemli "finansal istikrarı güçlendirme" kararları: Seyahat, havayolu ve yurtdışı kredi kartı harcamalarında taksit yapılamayacak!

Prof. Dr. Hakan Kara: Merkez Bankası ve BDDK kredileri yavaşlatmak için koordineli tedbir alıyor...

31 Temmuz 2023 22:16

T24 Ekonomi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartıyla taksitli harcamalara yönelik yeni kısıtlama, bireysel kredi kartları, ihtiyaç ve taşıt kredilerinde de risk ağırlıklarını artırma kararları alındığını duyurdu. Yeni kararlar çerçevesinde, kredi kartlarında uygulanan taksitlendirme süreleri; havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurtdışına ilişkin harcamalarda uygulanmayacak, söz konusu harcamalarda taksitlendirme yapılmayacak.

BDDK açıklamasında, kurul kararının, "finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik" olduğu vurgulandı.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik atılacak koordineli adımlar kapsamında 31 Temmuz 2023 tarihinde kurumumuz internet sitesi üzerinden kamuoyuna duyurulduğu üzere, sermaye yeterliliği standart oranları hesaplamasında dikkate alınan risk ağırlıklarının ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, tüketicilere kullandırılacak binek araç edinimi amaçlı taşıt kredileri ile taşıt teminatlı krediler ve tüketiciler ile yapılacak finansal kiralama işlemleri açısından artırılmasına karar verilmiştir.

Ayrıca, kredi kartlarında uygulanan taksitlendirme sürelerinin; havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda uygulanmamasına ve söz konusu harcamalarda taksitlendirme yapılmamasına karar verilmiştir."

Ekonomi, finans ve bankacılık sektörüyle ilgili veri ve gelişmeleri değerlendiren Para ve Finans; kredi kartı, ihtiyaç ve taşıt kredilerinde risk ağırlıklarının artırıldığını, 1 Temmuz 2021’de risk ağırlıklarının bireysel kartlarda 1-6 ay vadede yüzde 100, 6 aydan uzun vadede yüzde 150, ihtiyaç kredilerinde 1-12 ay vadede yüzde 100, 12 aydan uzun vadede de yüzde 150 oranına çıkarıldığını hatırlattı.

Prof. Dr. Hakan Kara, BDDK'nın, "finansal istikrarı güçlendirme" kararlarına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, şu görüşü dile getirdi:

"Son iki yıldır bize "makroihtiyati" diye pazarlanmaya çalışan düzenlemeler makroihtiyati tedbir değil "finansal baskılama" idi. Gerçek makroihtiyati tedbirler şimdi geliyor."

Prof. Dr. Kara, yaptığı değerlendirmeye, "Ocak 2021-Temmuz 2023 tarihleri aralığına ait yıllık cari işlemler dengesi" grafiğini de ekleyerek, "TCMB ve BDDK kredileri yavaşlatmak için koordineli tedbir alıyor; Turizm gelirleri iyi gidiyor. Enerji faturası geçen yıla göre azalıyor. Altın ithalatı yavaşlıyor. Haziran'dan sonra dış dengede belirgin iyileşme göreceğiz" yorumunu yaptı.