Dünya

BBC belgelere ulaştı: 15 yaşında İngiltere'den kaçıp IŞİD'e katılan Şamima Begüm'e bir Kanada istihbarat ajanı aracılık etmiş

Suriye’nin kuzey doğusunda bir gözetim kampında tutulan Şamima Begüm’ün Britanya vatandaşlığı 2019 yılında iptal edilmişti

31 Ağustos 2022 11:28

15 yaşında IŞİD'e katılmak için İngiltere'den Suriye'ye giden Şamima Begüm’ün bir Kanada istihbarat ajanı aracılığıyla Suriye’ye girdiğini gösteren belgeler ortaya çıktı.

BBC’nin ulaştığı belgeler, Kanada istihbarat ajanının Şamıma Begüm’ün pasaport belgelerini Kanada’yla paylaştığını ve başka Britanyalıları da IŞİD’e katılmak için Suriye’ye soktuğunu gösterdi.

Şamima Begüm, 2015 yılında 15 yaşındayken Londra’dan iki kız çocuğuyla birlikte İngiltere’den IŞİD’e katılmak için kaçmıştı.  İngiltere’den İstanbul’a ulaşan üç kız çocuğunun Suriye'ye girişini Muhammed El Raşid isimli bir adam sağlamıştı.

IŞİD’le küresel mücadele koalisyonunun  parçası kurumdan üst düzey bir istihbarat yetkilisi, BBC’ye Raşid’in Kanada istihbaratına bilgi sağladığını doğruladı.

BBC, Raşid’e dair kolluk kuvvetleri ve istihbaratın elinde olan bilgileri içeren belgelerine ulaştı.  Belgelere göre Raşid yetkililere, Suriye’ye soktuğu insanlarla ilgili bilgileri topladığını çünkü Ürdün’deki Kanada Büyükelçiliği’ne teslim ettiğini söyledi.

Begüm’ün Suriye’ye girmesinden birkaç gün sonra Türkiye’de tutuklanan Raşid, yetkililere Begüm’ün pasaport bilgilerini paylaştığını söyledi.

Londra Polisi’nin o sırada Begüm’ü aradığı ancak Kanada pasaport detaylarını elde ettikten sonra Begüm’ün Suriye’ye ulaşmış olduğu belirtildi.

IŞİD’e katıldığı için pişman olduğunu belirttikten sonra Britanya vatandaşlığının iptal edilmemesi için hukuki süreç içinde olan Begüm, BBC’nin “I’m Not A Monster” isimli podcast serisinde yaptığı açıklamalarda Raşid hakkında “Türkiye’den Suriye’ye bütün seyahati o organize etti. Kaçakçıların yardımı olmadan o sırada kimsenin Suriye’ye girebileceğini düşünmüyorum. Çok sayıda insanın içeri girmesine yardım etti.” Dedi.

Raşid, tutuklandıktan sonra verdiği ifadede 2013 yılında Ürdün’deki Kanada Büyükelçiliği’ne giderek sığınma talebinde bulunduğunu ancak kendisine “IŞİD’in aktiviteleri hakkında bilgi toplarsa Kanada vatandaşlığı verileceğini” söylediklerini iddia etmişti.

Suriye’nin kuzey doğusunda bir gözetim kampında tutulan Şamima Begüm’ün Britanya vatandaşlığı 2019 yılında iptal edilmişti. Begüm’ün avukatları, Britanya vatandaşlığını geri kazanmak için başlattığı davada Begüm’ün insan kaçakçılığı mağduru olduğunu savunuyor. 

Çavuşoğlu, 2015'te "Koalisyon içinde olan bir ülkenin istihbaratında çalışan biri yardım etti" demişti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2015 yılında Şamima Begüm'ün IŞİD'e katılmak üzere Suriye'ye girmesinin ardından A Haber televizyonu yayınında "Kanada istihbaratı" bilgisini vermeden şu ifadeleri kullanmıştı:

“Size bu konuda bir örnek vereyim. İngiltere’den IŞİD’e katılmak için ayrılan üç kızla ilgili olarak, ülkesi bize birkaç gün sonra bilgi verdi” diyen Mevlüt Çavuşoğlu, “Fakat bu kızlara yardım eden kişi kim çıktı biliyor musunuz? Yakalandı. Koalisyon içinde olan bir ülkenin istihbaratında çalışan biri çıktı. AB üyesi değil, ABD de değil. Koalisyonun içinde olan bir ülkenin istihbaratında çalışıyor. Ben bunu İngiltere Dışişleri Bakanına da söyledim. Bana ‘genellikle olduğu gibi’ dedi”