Gündem

Başakşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm uygulamaları meclis toplantısında protesto edildi

09 Haziran 2023 17:02

İstanbul Başakşehir’e bağlı Şahintepe Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, belediye meclis toplantısına katılarak kentsel dönüşüm uygulamalarını protesto etti.

Başakşehir Belediyesi’nin 2023 Haziran Ayı Meclis Toplantısında, Şahintepe Mahallesi’nde 11 yeni adada kentsel dönüşüm yetkisini Başakkent AŞ’ye devretmesine tepki gösterildi. Meclis toplantısına katılan Şahintepe Halk Dayanışması üyeleri, “Rantsal Dönüşüm Uygulamalarına Son Verin” yazılı pankart açtı.

Pankart açılmadan söz alan bir mahalleli, ‘Belediyenin rantsal dönüşüm uygulamalarına seyirci kalacağımızı sanıyorlar fakat hiçbir rantsal dönüşüm uygulamasına izin vermeyeceğiz’ ifadelerini kullandı. Alınan kararı protesto eden mahalleli, “Şahintepe Bizimdir, Bizim Kalacak”, “Ranta karşı omuz omuza” sloganları atarak alınan karara tepki gösterdi.

"Yürütmeyi durdurma kararını tanımadılar"

Meclis toplantısında söz alan CHP İlçe Meclis Başkanı Nizamettin Kümeç, “Daha önceden 16 adada kentsel dönüşüm yetkisinin Başakşehir Belediyesi tarafından Başakkent AŞ’ya verilmesine mahalle halkı davalar açtı. Bu davalarda yürütmeyi durdurma kararları alındı. Başakkent AŞ bu kararı tanımayarak bazı komşularımızın yerini ihale usulü ile satışı çıkardı. Ve vatandaşların adına açılan hesaba paraları yatırılarak seçimden hemen sonra evlerini tahliye etmeleri için ihbarname gönderildi” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Başakşehir Belediyesi önce 7 Haziran 2022’de 7 adada sonra Aralık 2022’de 16 adada kentsel dönüşüm yetkisini, müteahhitlik görevini üstlenen Başakkent AŞ isimli firmaya devretmişti. Mahalle halkının çeşitli eylem ve etkinliklerine paralel olarak açılan davalarla kentsel dönüşümün önü kesilmişti.

Kentsel dönüşüm uygulamalarından vazgeçmeyen belediye, hem imar uygulamasına hem de ‘Başakkent AŞ’ye yetki devrinin iptali’ için açılmış davalar olmasına rağmen bunlara 11 yeni ada ekleyeceğini duyurmuştu.