Gündem

Barış Pehlivan: Diyanet’in "evlatlıkla evlenme" fetvasının benzerini, ünlü bir ismin evliliğinin iptaliyle tartışmıştık

22 Şubat 2023 09:50

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın büyük tepki çeken, "evlat edinilen depremzede çocuklarla evlenme engeli olmadığına" dair verdiği fetva ile ilgili kaleme aldığı yazısında, gazeteci-yazar Refik Erduran'ın üvey kızıyla evlenmesinin mahkeme kararıyla iptal edilmesi olayını hatırlattı. 

Pehlivan, bugünkü yazısında Erduran'ın üçüncü eşi Sevim Tülay Güngör ile boşandıktan sonra, kızı Pınar Duygu ile evlendiğini hatırlattı.

Avukat Mümtaz Sami Özok'un bu evliliğe karşı Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak Türk Medeni Kanunu’nu esas alan bir suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatan Pehlivan, şöyle devam etti:

"Kadıköy 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde evliliğin iptali davası açıldı. 

Tarih: 5 Şubat 2003. 

Mahkemedeki karar duruşmasına evli çift de katıldı. Hâkimin, 'Annenizle evliydi, boşandı ve sizinle evlendi. Ne diyeceksiniz?' şeklindeki sorusuna, Pınar Duygu Erduran şöyle yanıt verdi: 'Kanunen mümkün olmadığını bilmiyordum!' Refik Erduran ise, 'Suç işlediğimize inanmıyorum. Yetişkin insanların yatak odalarından devlet elini artık çeksin' dedi. 

Lakin mahkeme 7 yıllık evliliği iptal etti. Gerekçe olarak da Türk Medeni Kanunu’nun, 'Ayrılsalar bile eşlerden biri, diğerinin alt ya da üst soyuyla evlenemez' diyen 129’uncu maddesinin 2’nci fıkrası gösterildi. 

Üvey evladıyla evliliği iptal edilen Refik Erduran bu karara çok öfkeliydi. Gazetecilere, 'Eski karım, şimdiki karım ve ben çok mutluyuz. O avukat da kına yaksın' diyordu. AİHM’e kadar gitmeyi düşünüyordu. Neyse! 

Dedim ya...  Bugün Diyanet’e hukuku hatırlatmak zorunda kalıyoruz. Halbuki yakın tarihte biz bu sınavdan geçmiştik. Ders alıp doğru yolu seçmediğimiz için hep karanlığa sapıyoruz."