Gündem

Barış Akademisyenleri davalarında beraat kararları devam ediyor

12 Eylül 2019 09:46

"Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisini imzalamaları sonrası ihraç edilen ve haklarında "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla dava açılan Barış Akademisyenleri davalarından beraat kararları gelmeye devam ediyor. Bugün görülen duruşmalarda 5 beraat, 3 erteleme kararı çıktı.

İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde de Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Chris Stephenson ilk duruşması dün (11 Eylül) görüldü. Stephenson savunmasında "Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi iddianamemde söz konusu edilen metin hakkında ifade özgürlüğü kapsamına girdiğine yönelik bağlayıcı bir karar verdi. Beraatımı talep ediyorum" dedi. Duruşma savcısı, mahkemede geçici görevlendirildiğini belirterek esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak için her iki dosya yönünden de süre isteyerek duruşmayı bugüne bırakmıştı.

Bugün görülen duruşmada Stephenson hakkında beraat kararı verildi. 

Ayrıca İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Gülay Kılıçaslan ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ahmet Atıl Aşıcı’nın da davaları beraat kararıyla sonuçlandı.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi ve 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise 3 barış akademisyeni hakkında erteleme kararı verdi. Savcının mütalaa hazırlanması için ek süre istemesi üzerine avukatlar, Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararını hatırlatsalar da erteleme kararları geldi.

Bianet’ten Tansu Pişkin’in haberine göre, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 23; 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ise 37 olmak üzere yargılaması devam eden akademisyenler için açık duruşma yapılmadan beraat kararları verildi.

Böylece Diyarbakır’da 3, İstanbul’da 97 ve İzmir’de 2 olmak üzere devam eden davalar kapsamında 2 Eylül 2019’dan bugüne toplamda 102 akademisyen hakkında beraat kararı verilmiş oldu.

TIKLAYIN - AYM kararı sonrası Barış Akademisyenleri davasında ilk beraat

Chris Stephenson'un duruşma tutanağı: 

TIKLAYIN - YÖK, 'barış bildirisi' imzacısı akademisyen Chris Stephenson'ın çalışma iznini iptal etti!

AYM kararı

Anayasa Mahkemesi, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiri nedeniyle mesleklerinden ihraç edilen, haklarında disiplin cezaları verilen, “terör örgütü propagandası” suçundan dava açılarak hapse mahkûm edilen ve bazıları cezaevine konulan akademisyenlerin bireysel başvurusunu karara bağlamıştı. AYM, 1128 imzayla açıklanan bildirinin ardından gelişen yaptırım sürecine maruz kalan akademisyenlerin bir bölümünün yaptığı başvuruyu ele aldığı toplantıda  'hak ihlali' kararı vermişti. Oylamada 8'e 8 sonuç çıkması üzerine, eşitlik durumunda başkanın bulunduğu tarafın görüşü kabul edildiği için, hükümde AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın 'hak ihlali' kararı tayin edici olmuştu.