Sağlık

Bakanlık kanser taraması yapıyor, takip etmiyor

"Kanser olasılığı yüksek bu kadınların sadece yüzde 25’ine patoloji tetkiki yapıldı, yüzde 75’inin akıbeti bilinmiyor"

21 Nisan 2019 11:40

Sağlık Bakanlığı, aile hekimleri aracılığıyla kanser tarama testleri yaptırırken, takip sistemi olmadığı için süreçte aksamalar yaşanıyor. TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Filiz Ünal, “Hastalar izleniyor mu, izlenmiyor mu bilmiyoruz” dedi.

BirGün'den Burcu Cansu'nun haberine göre, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 1 milyon kadına rahim ağzı kanserine yol açan virüsün taraması (HPV) yapıldı. Tarama sonunda 37 bin 515 kadının test sonuçları pozitif çıktı, bunlardan 16 bin 692 kadında ise kanser yapma potansiyeli olan gen bulundu. Ancak kanser olasılığı yüksek bu kadınların sadece yüzde 25’ine patoloji tetkiki yapıldı, yüzde 75’inin akıbeti bilinmiyor.

'Yüzde 25'inin sonuçları var'

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimleri Kolu Başkanı Filiz Ünal, aile hekimlerinin kanser tarama testlerini yaptığını fakat Sağlık Bakanlığı’nın tedavi sürecine ilişkin bir izlem mekanizması olmadığı için sürecin aksadığını söyledi. Bakanlığın verilerini değerlendiren Ünal, “Tedaviye gönderilenler hastalardan sadece yüzde 25’e yakınının patoloji sonuçları var. Diğer yüzde 75’inin ise ne olduğu konusunda bir bilgi yok. Bu hastalar izleniyor mu yoksa izlenmiyor mu bilmiyoruz” dedi.

Ünal, 2012 yılından itibaren uygulamaya başlanan kanser tarama programının başarılı olabilmesi için tedavi süreçleri ile birlikte yürütülmesi gerektiğini söyledi.

"Kanser Enstitüsü’nün varlığı gereklidir"

İyi organize edilen bir program uygulanması gerektiğinin altını çizen Ünal, şunları ifade etti: “Kaynak ve iş gücü açısından verimliliği artırmak için, ilgili meslek örgütlerinin temsilcilerinin de içinde yer aldığı, bağımsız, ulusal nitelikli ve işlevsel bir Kanser Enstitüsü’nün varlığı gereklidir.

Sağlık personeli bu enstitünün koordine edeceği eğitimlerle kayıt ve kodlama konusunda bir plan dâhilinde eğitilmeli ve standardizasyon sağlanmalıdır. Sağlık Bakanlığı, sağlığı tüketime dönüştüren politikalar yerine halk sağlığını koruyucu sağlık hizmetleri politikaları geliştirmelidir.”