Ekonomi

Bakan Şimşek duyurdu: KDV oranlarında artış yapmadık!

Gelir İdaresi: KDV oran değişikliklerinin Kanunun verdiği yetki çerçevesinde sadece Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılabileceği çok açıktır

16 Nisan 2024 20:53

T24 Haber Merkezi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV oranlarında artış iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.  Anadolu Ajansı'nın (AA) haberini alıntılayan Şimşek, "KDV oranlarında artış yapmadık! Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gıdadaki "KDV istismarını" önlemek için çalışma başlatmıştı. Bakanlığa bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin taslağını bugün yayınlanmıştı. Ancak tebliğ taslağı medyada, "KDV oranlarında artış" olarak duyuruldu.  

Bakan Mehmet Şimşek de AA'nın "Hazine ve Maliye Bakanlığı, gıdadaki KDV istismarını önlemek için çalışma başlattı" başlıklı haberini alıntılayarak yaptığı açıklamada, "KDV oranlarında artış yapmadık! Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz" dedi.

ERDOĞAN SAĞLAM YAZDI - Gıda maddelerinde yorum yoluyla KDV oranı artırılmak isteniyor

MURAT BATI YAZDI - Yiyecek içecekte KDV artışı yok

Gelir İdaresi'nden açıklama geldi: Yanlış anlaşıldı,

Şimşek'in hemen ardından açıklama yapan Gelir İdaresi Başkanlığı da lokanta ve kafelerdeki KDV’lere ilişkin bugün yayınladığı tebliğ taslağının yanlış anlaşıldığını açıklayarak, KDV oranlarında artış anlamına gelmediğini duyurdu. Tebliğ taslağı ile Cumhurbaşkanlığı Kararı arasındaki farka dikkat çekilen açıklamada, “KDV oran değişikliklerinin Kanunun verdiği yetki çerçevesinde sadece Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılabileceği çok açıktır. Tebliğ taslağında vergi kaybının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Tebliğ ile yapılan düzenleme, yanlış uygulamaların ve suiistimallerin önüne geçilmesini amaçlamakta, KDV oranlarında herhangi bir artış getirmemektedir” denildi.

TIKLAYIN - Gelir İdaresi Başkanlığı: Tebliğ taslağı yanlış anlaşıldı, KDV oran değişikliği sadece Cumhurbaşkanı Kararı'yla yapılabilir

Düzenlemenin detayları

AA'da yer alan habere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, gıdadaki KDV istismarının önüne geçmek ve bu konudaki tereddütleri gidermek için taslak hazırladı. Taslağa göre, lokantalar ve kafeler sattığı yiyecek ve içecekte de KDV'yi yüzde 10 olarak hesaplayacak.

AA'nın Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, yaklaşık 41 bin mükellef, KDV oranı uyumsuzluğu yönünden denetlendi. Denetimler sonucunda bazı lokanta veya kafelerin yeme içme hizmeti yerine et, su, meyve suyu gibi ürünleri satmış gibi gösterdiği ve KDV oranını yüzde 10 yerine yüzde 1 olarak hesapladığı tespit edildi.

Ayrıca, bazı marketlerin de temizlik malzemesi sattıkları halde gıda malzemesi satmış gibi gösterdikleri belirlendi. Bunun üzerine harekete geçen Bakanlık, istismarın önüne geçmek ve rekabet eşitliği sağlamak için Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ taslağı hazırladı.

Gelir İdaresi Başkanlığının sitesinde yayımlanan taslağa göre hizmet sunan lokanta, kafe ve pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için KDV'yi yüzde 10 şeklinde hesaplayacak.

Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışları da aynı kapsamda olacak.

Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunan işletmelerin yaptıkları satışlar da bu kapsamda değerlendirilecek.

Bakanlık yetkilileri, tebliğle yapılacak düzenlemeyle konuya açıklık getirileceğini, KDV oranlarında herhangi bir artışın söz konusu olmadığını, düzenlemeyle gerek yanlış uygulamaların gerekse suiistimallerin önüne geçilmesinin amaçladığını belirtti.