Gündem

Bakan Selçuk:İşverenlerimizin borçlarını yapılandırıyoruz

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, işverenlerin borçlarını yapılandırmaya ilişkin "İşverenlerimizin 12 ayı geçmeyen borçlarını uygun koşullarda taksitlendirerek yapılandırıyoruz" dedi

20 Kasım 2018 12:22

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, işverenlerin borçlarını yapılandırmaya ilişkin \"İşverenlerimizin 12 ayı geçmeyen borçlarını uygun koşullarda taksitlendirerek yapılandırıyoruz\" dedi.


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 100 Günlük Eylem Planı kapsamında işverenlere kolaylık sağlamaya ve yanlarında olmaya devam ettiklerini bildirdi. Bakan Selçuk, eylem planı kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından uyumlu işveren düzenlemesinin hayata geçirildiğini böylece işverenlerin 12 ayı geçmeyen borçlarını uygun koşullarda taksitlendirerek yapılandırabileceklerini kaydetti. Bakan Selçuk, düzenlemeden yararlanabilecek uyumlu işverenlerin tespitinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından şu şekilde yapılacağını kaydetti:
“Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olanlardan; başvuru tarihi itibarıyla en az 3 yıldır prim ödeme yükümlüsü olmak, başvuru tarihinden geriye doğru 3 yıla ait aylık prim ve hizmet belgelerini veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini süresinde vermiş ancak borç ödemede hüsnüniyet sahibi olmak, buna rağmen son 1 yıl içerisinde borçlarını ödeyememiş olmak.”
‘UYUMLU İŞVERENLERİMİZE 60 AYA KADAR TAKSİTLENDİRME YAPILABİLECEK’
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, önce uyumlu prim borçlularının tespit edileceğini daha sonra ‘çok zor durum’ halinin inceleneceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biliyoruz ki, işverenlerimiz ne kadar güçlü olursa istihdamımızda aynı oranda güçlenecektir. İşverenler aylık taksitler halinde prim borçlarını ödeyebilecekler. 500 bin TL’ye kadar olan borçlarda teminat aranmayacak. Prim borçlarına uygulanmış olan gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranları basit usulde uygulanacak. Prim borçlarının taksitler halinde ödenmesinde yıllık yüzde 22 olan tecil faizi çok zor durum derecesine bağlı olarak yüzde 1,1 ila yüzde 16,5 arasında değişen oranlarda uygulanabilecek. 500 bin TL’ye kadar olan borçlarda teminat aranmayacak. 500 bin TL’yi aşan kısım için ise yüzde 25’i oranında teminat alınarak 60 aya kadar tecil ve taksitlendirme yapılabilecek. Hacizli malın, Kanuna göre belirlenen değerinin yarısından az olmamak üzere satış bedelinin yarısının Kuruma ödenmesi kaydıyla bu malın borçlu tarafından satışına Kurumca izin verilebilecek. Borç miktarı 2 milyon TL ve altında ise satışına izin verilecek malın değeri konusunda kanunda sınır konulmamıştır. Borç miktarı 2 milyon TL’nin üzerinde ise satışına izin verilecek malın Kanuna göre belirlenen değeri 2 milyon TL’yi aşmamalıdır.\"

 

ANKARA, (DHA)

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir