Ekonomi

Bakan Muş: Rekorlar kıran ihracatımız, Türkiye ekonomisinin sağlam temellerde olduğunu göstermekte

Muş, parite etkisinin ihracata maliyetinin 14 milyar dolar olduğunu kaydetti

02 Ocak 2023 12:39

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Rekorlar kıran ihracatımız, Türkiye ekonomisinin sağlam temellerde olduğunu göstermekte" dedi.

Muş, 2022 dış ticaret verilerinin açıklanacağı toplantıda konuştu. "'Türkiye Yüzyılı' vizyonuyla ihracatta rekorlar kırmayı sürdüreceğiz" diyen Muş, "Dünyadaki zorlu koşullar altında ülkemiz büyümede lider ülkeler arasına adını yazdırmıştır. Ülkemiz 2022 için öngörülen yüzde 5’lik büyüme ile ortalamanın çok ötesinde bir performansı ortaya koymaktadır" ifadesini kullandı.

"Parite etkisi, 14 milyar dolar"

Muş, "Parite etkisine rağmen büyük bir ihracat başarısı yakalanmıştır. Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ihracatta rekorlar kırmayı sürdüreceğiz" dedi. Muş, paritenin ihracata etkisinin yıllık düzeyde 14 milyar dolar olduğunu da belirtti. 

İthalattaki artışa değinen Muş, "Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artış ithalat faturamıza ve dolayısıyla dış ticaret dengemize olumsuz yansımayı sürdürmüştür. İthalattaki artış büyük oranda küresel enerji fiyatlarından kaynaklanmaktadır. Öte yandan son dönemde altın ithalatında yaşanan yükselişte ithalatımızda yaşanan artışta etkili olmaktadır" diye konuştu.

Muş,"Nisan'da hizmet ticareti ve ağustos ayında mal ticaretine ilişkin olarak yürürlüğe giren e ihracat olmak üzere destek paketinin olumlu yansımalarını 2023 yılında görmeye başlayacağız" dedi.