Gündem

Bakan Koca'dan "TTB" açıklaması: Amacı yalnız hekim hakları olan tabip odalarını destekleyin

07 Aralık 2023 12:16

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türk Tabipler Birliği'nin Meclis Konseyi'nin görevden alınmasına ilişkin konuştu. Koca, "Tabip odalarının amacı sadece hekim hakları ve saygınlığını korumak olmalı" yorumunu yaptı. Koca, Gazze'den Türkiye'ye, 26'sı çocuk 114 hasta ile 86 refakatçi olmak üzere 200 kişinin ulaştığını, 2 hastanın ise yaşamını yitirdiğini de bildirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Kabine toplantısı sonrası Türk Tabipleri Birliği'ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Koca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazze'den yeni hasta transferi olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Koca, şunları söyledi:

Muhabir: Gazze’de İsrail’in baskıları arttı ateşkesten sonra sizin o bölgeden yaralı transferine ilişkin yeni hasta transferine ilişkin bir planlamanız var mı sayın bakanım?

Sağlık Bakanı: Bildiğiniz gibi hasta transferleri ile ilgili İsrail Mısır ve Türkiye’den oluşan üçlü koordinasyon ekibimiz çalışıyor. Şu ana kadar ülkemize 114’ü hasta 86’sı refakatçi olmak üzere 200 kişi ulaştı. 114 hastamızdan çocuk hasta sayısı 26 kişiydi. İki hastamızı da maalesef kaybettik.

Halen 7 hastamız yoğun bakımda takip edilmektedir. Diğer hastalarımızın şu an için ciddi bir sorunu görünmüyor. Takipleri devam ediyor. Bundan sonraki süreç için koordinasyon ekibimiz yeni hastaların transferini yapmak üzere çalışmalarına devam ediyor.

Önümüzdeki dönemde bizim temelde yapmak istediğimiz Sahra hastanesini yerinde açarak hizmeti yerinde vermek. Bununla ilgili bir ekibimiz biliyorsunuz Gazze’de üç yerleşim yerini incelemişti, üç yerleşim yerinin de altyapı açısından çok uygun olmadığını gördük, dördüncü bir yerleşim yeri için yeniden fizibilite çalışmaları yapıldı. Refah Sınır kapısına daha yakın olan bu dördüncü noktanın uygun olacağını düşünüyoruz.

Önceki gün İsrail Sağlık Bakanı bugün Mısır Sağlık Bakanı ile görüştüm. Bu konuda mutabık kaldık. Önümüzdeki günlerde sanırım altyapısı daha iyi olan bu alanda hızla Sahra hastanesini kurma durumumuz söz konusu olacak, o durumda da hastaları daha çok yerinde tedavi etme konusunda imkânımız olacak. 20 ambulansımız ruhsatları alınmış şekilde sınırda bekliyor. Sahra hastanemizle birlikte onların da Gazze’ye geçişi söz konusu olacak.

Muhabir: Efendim bölgede bir küçük kardeşimiz vardı oda cumhurbaşkanımıza bir çağrıda bulundu.

Sağlık Bakanı: Bir değil iki küçük kardeşimiz vardı. Birisi sayın Cumhurbaşkanımıza özellikle çağrıda bulunmuştu. İki çocuğumuza da yavrumuza da ulaştık. Adreslerine ulaştık onunla ilgili de iletişim halindeyiz."

TTB açıklaması

 Türk Tabipleri Birliği ile ilgili adli süreç ve sendikalara ilişkin soruyu yanıtlarken hukuki sürecin devam ettiğine dikkat çeken Koca, "Hekim haklarının ve saygınlığının mücadele yeri sendikalarda değil, esas tabip odalarında olmalıdır. Tabip odalarının ise amacı, sadece hekim hakları ve saygınlığını korumak olmalıdır. Bütün hekim arkadaşlarımı, amacı sadece hekim hakları ve saygınlığını korumak olması gereken tabip odalarını desteklemeye davet ediyorum." ifadelerini kullandı