Bilim / Teknoloji

Bakan Kacır, uzay hatıra biletini paylaştı, muhalefetten yanıt geldi: "55 milyon dolarlık turistik seyahat"

Türk Hava Kuvvetleri’nde 15 yıl savaş pilotluğu yapan Gezeravcı'nın da içinde bulunacağı Axiom Mission 3 (Ax-3) ekibinin 18 Ocak saat 01:11'de fırlatılması planlanıyor

17 Ocak 2024 15:13

Türkiye'nin uzaya ilk defa insan gönderme projesi kapsamında Alper Gezeravcı, bu gece Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) doğru yola çıkacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın paylaştığı "uzay hatıra bileti"ni itiraf olarak değerlendiren İyi Partili Naci Cinisli, "Seçim öncesi kişi başı 55 milyon dolar tutan uzaya turistik seyahat aziz Milletimize ‘’Uzay Araştırması’’ diye pazarlanmaya çalışılacak." dedi. 

Türkiye'nin insanlı ilk uzay yolculuğu öncesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde hazırlanan uzay hatıra bileti, Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) internet sitesinde yayımlandı.

TIKLAYIN - Alper Gezeravcı: Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevi hakkında neler biliniyor?

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, bu gece saat 01.11’de gerçekleşecek fırlatma ile uzay yolculuğuna başlayacak. Fırlatma öncesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde uzay hatıra bileti hazırlandı. Bilet, Türkiye Uzay Ajansı'nın internet itesinde yayımlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Uzay meraklıları, 'https://tua.gov.tr/tr/milli-uzay-programi/uzay-hatirasi' linkini tıklayarak, tarihi anı ölümsüzleştirebilecek" denildi.

Türk astronot Alper Gezeravcı’nın fotoğrafının ve uzay görevinde kullanılacak armanın yer aldığı hatıra biletinde; 'Gurur Duy Türkiye' hastagi ve 'Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu'nun gururunu paylaşıyorum.' ifadeleri yer aldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da uzay hatıra biletini sosyal medya hesabından 'uzay hatırası' notuyla paylaştı. 

Muhalefetten "hatıra" yanıtı: İtiraf niteliğinde 

İyi Parti Uluslararası İlişkiler Başkanı Naci Cinisli, X platformundan Bakan Kacır'ın paylaşımını alıntılayarak şu ifadeleri kullandı: 

"Sayın Bakan’ın paylaşımı itiraf niteliğinde.

Uzay turizminden ‘’Uzay Hatırası’’

Doğru tanımlama:)

Fakat korkarım ki, seçim öncesi kişi başı 55 Milyon Dolar tutan uzaya turistik seyahat aziz Milletimize ‘’Uzay Araştırması’’ diye pazarlanmaya çalışılacak.

Uzay turistinin hatıralarını merakla bekliyoruz."