Gündem

Bakan Bozdağ’ın, “İstinaf mahkemelerinin adını değiştiriyoruz” açıklamasına tepki: Kelime oyunu adalet getirmez!

"AKP üye ve yöneticilerini hâkim ve savcı olarak atamayı terk etmeli"

17 Ocak 2023 06:41

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yeni yargı paketine ilişkin yaptığı konuşmasında istinaf mahkemelerinde yaşanan sorunlardan bahsederken isim değişikliği yapacaklarını söylediği açıklamasına, hukukçu Doğan Erkan tepki gösterdi.  Erkan, “AKP üye ve yöneticilerini hâkim ve savcı olarak atamayı terk etmeli. Bunlar yapılmadan böyle kelime oyunları ile adalet sistemine katkı yapılacağı iddiası lafügüzaf” dedi.

Yozgat’ta Cemil Çiçek Personel Eğitim Merkezi’nde düzenlenen Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Teftiş Kurulu Başkanlığı Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı’na katılan Bozdağ, istinaf mahkemelerinin adının değiştirileceğini açıklayarak, “Bölge adliye mahkemelerinin adı adli istinaf mahkemesi, bölge idare mahkemelerinin adı da idari istinaf mahkemesi olarak değiştirilecektir” demişti. Bozdağ, istinafın uygulamadan kaynaklı sorunlarını bildiklerini söyleyerek, “Zaten kanunda, ‘istinaf kanunu yolu’ deniyor ve istinafın saygınlığına uygun bir isimle onu nitelendirmeyi uygun görüyoruz. Bu yargı paketinde, bölge adliye mahkemeleri’nin adı adli istinaf mahkemesi; bölge idare mahkemelerinin adı da idari istinaf mahkemesi olarak değiştirilecektir. ‘İstinafa gidiyoruz’ dediğimizde şimdi gerçekten istinafa gidilecek. Hayırlı olmasını diliyorum”  ifadesini kullanmıştı.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Erkan, Adalet Bakanı Bozdağ’ın, istinaf mahkemelerinin adının değiştirilmesine yönelik açıklamasına tepki göstererek, “Yürütme organı mahkemelere baskı yapmayı bırakmalı” dedi. Erkan, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bakanın açıklaması, sadece lafı değiştirmektir. Bu hukukun gelişebileceğine inanan çok dar ve eski bir bakış açısını yansıtıyor. İstinaf mahkemelerinin önemli toplumsal/siyasal davalarda hiçbir inisiyatif alamadıklarını, bu dosyalarda gerekçesiz onamalarla topu Yargıtay’a attıklarını ve bu anlamda etkili bir mahkeme yolu olmadıklarını tüm siyasi dava avukatları biliyor. Bir defa Adalet Bakanlığı, yargı üzerindeki hiyerarşik pozisyonundan çekilmeli, HSK, tam bağımsız hale getirilmeli, hâkimlik ve savcılık teminatı tam olarak uygulanmalı, Bangolar Yargı Etiği ilkeleri ödünsüz olarak hayata geçirilmeli.”

Yürütme organının mahkemelere baskı yapmayı bırakması gerektiğini kaydeden Erkan, “AKP üye ve yöneticilerini hâkim ve savcı olarak atamayı terk etmeli. Bunlar yapılmadan böyle kelime oyunları ile adalet sistemine katkı yapılacağı iddiası lafügüzaf” dedi.