Ekonomi

BAĞ-KUR'luların prim şartına düzenleme geliyor

ATO Başkanı Baran, konuyla ilgili talebini Bakan Bilgin'e iletti

07 Nisan 2023 15:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, BAĞ-KUR'luların emekliliği için gereken 9 bin prim günü şartına yeni düzenleme getirileceğini açıkladı. 

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Bakan Bilgin ile görüştü. Baran, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) şemsiyesi altında olan 4a ve 4b yani eski deyimiyle SSK ve BAĞ-KUR'lular arasında emeklilik için prim ödeme gün sayısı açısından farklılıklar olduğuna dikkat çekerek, ATO üyelerinin de aralarında bulunduğu BAĞ-KUR'lu işverenlerin emekliliği için gerekli olan 9 bin prim gün sayısının düşürülmesini Bilgin'den talep etti. 

ATO tarafından yapılan açıklamaya göre Bilgin, Baran’ın talebini olumlu karşıladı.

Bilgin, işverenlerin sağladıkları istihdama göre emeklilik prim gün sayısında düzenlemeyi içeren bir çalışma içinde olduklarını söyledi.

Bilgin, BAĞ-KUR'luların tamamının aynı şekilde değerlendirilmeyeceğini belirterek, istihdam sayısına göre bir kriter uygulanacağını anlattı.

SSK ve BAĞ-KUR'lular için fark ne?

SSK'da 7 bin 200 prim günü ile kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşını doldurduğunda emekli olabilirken bu durum BAĞ-KUR'lularda farklı.
 
BAĞ-KUR'lular kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş ve 9 bin prim günü koşullarını sağlanması durumunda emeklilik hakkı kazanabiliyor.