Dünya

Azerbaycan, Türkiye'nin de katılması şartının kabul edilmemesi üzerine İspanya'daki Dağlık Karabağ görüşmesine katılmama kararı aldı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Granada'da görüşmeleri öngörülüyordu

04 Ekim 2023 13:28

T24 Dış Haberler

Azerbaycan; Türkiye’nin de katılması şartının kabul edilmemesi nedeniyle Ermenistan, Avrupa Birliği (AB), Fransa ve Almanya ile İspanya'da yapılacak görüşmeye katılmama kararı aldı. 

Avrupa Siyasi Topluluğu (AST), çatışmalı bölgeler başta olmak üzere Avrupa'nın geleceğine ilişkin yol haritalarını belirlemek için 5 Ekim'de Avrupa Birliği'nin (AB) dönem başkanlığını yürüten İspanya'nın ev sahipliğinde Granada'da toplanacak. 

Avrupa'nın geleceğine yönelik toplantıların olacağı AST'nin öncelikli gündem maddelerini Karabağ'daki son gelişmelerden dolayı Azerbaycan ve Ermenistan ile Ukrayna-Rusya savaşının oluşturması bekleniyor.

Paşinyan ve Aliyev'in görüşmesi öngörülüyordu

Madrid ve Brüksel'deki diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Granada'da görüşmeleri öngörülüyordu. 

Üst düzey bir AB yetkilisi, Aliyev ve Paşinyan görüşmesinin AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile birlikte 5'li formatta ya da bir dizi ikili görüşme şeklinde olabileceğini kaydetmişti. 

AA'nın aktardığına göre; Azerbaycan'ın Türkiye'nin de katılması şartı kabul edilmedi. Bunun üzerine Azerbaycan, Dağlık Karabağ gündemli olarak yapılacak özel görüşmeye katılmama kararı aldı. 

Erdoğan, rahatsızlığı sebebiyle İspanya programını iptal etmişti

Bugün AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın parti grup toplantısı ve İspanya ziyareti geçirdiği rahatsızlık nedeniyle iptal edilmişti. 

Erdoğan, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak Granada'daki zirve için  İspanya'ya davet etmişti.