Gündem

AYM'den Leyla Güven'e destek eylemleri kararı: Gösteri yürüyüşünü yasaklamak hak ihlali

Karar oy çokluğuyla alındı

31 Ocak 2024 09:45

Anayasa Mahkemesi (AYM), tutuklu bulunan eski HDP Milletvekili Leyla Güven'in 2018’de yaptığı açlık grevine destek için yapılmak istenen eylemlerin Diyarbakır Valiliği tarafından yasaklanması ve kolluk güçlerinin eylemlere orantısız bir şekilde müdahale etmesiyle ilgili “hak ihlali” kararı verdi.

Halen tutuklu bulunan eski HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, Abdullah Öcalan'ın aile ve avukatlarıyla görüştürülmemesi ve tecrit edilmesi gerekçesiyle 8 Kasım 2018'de açlık grevine başlamış, pek çok HDP milletvekili de Güven'e destek vermişti.

200 gün boyunca açlık grevine devam eden Güven'e destek vermek amacıyla yapılan eylemler il valilikleri tarafından yasaklanmış, kolluk güçleri bu eylemlere müdahale etmişti.

O dönemde bu eylemlere katılan ve Diyarbakır'da defalarca gözaltına alınan Aklime Hanas, Aysel Tufan ve Remziye Alan, eylemlerin yasaklanması ve kolluk güçlerinin orantısız güç kullandığı gerekçesiyle AYM'ye başvurdu.

AYM, 2019 yılında yapılan başvuruyla ilgili kararını verdi. Karara göre Anayasa'nın 34. Maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı ihlal edildi. AYM kararı, AYM üyesi Muhterem İnce'nin karşıoyu ve oy çokluğuyla aldığını belirtti.