Gündem

Avusturya'da doktorasını yapan akademisyenin depremzede annesine "yüksek şüphe" gerekçesiyle vize verilmedi

24 Ağustos 2023 07:34

Avusturya Innsbruck Üniversitesi’nde kuantum fiziği üzerine doktora çalışmasını ve araştırmalarını sürdüren Yusuf Karlı, annesine vize alamadı. Depremde ailesini kaybeden Karlı, gerekçe olarak, “Dul kalmışsın, evini kaybetmişsin, geri dönmeyebilirsin” dediklerini iddia ettti.

Yusuf Karlı, 2020 yılında Avusturya Innsbruck Üniversitesi’nde kuantum optik, fotonik kuantum hesaplama üzerine doktora yapmaya başladı. Karlı, geçen kış Türkiye’ye gelmiş ve ailesini ziyaret etmişti. 6 Şubat günü Hatay’da yaşayan ablası Ayşegül Karlı’yla birlikte Adıyaman’daki aile evine gitti. Kaldıkları ev depremde yıkıldı. Enkazdan kendi imkânlarıyla yaralı olarak çıkmayı başaran Yusuf Karlı; babası, ablası, amcası, yengesi, halası, eniştesi ve babaannesini kaybetti. Annesi Zeliha Karlı’yı kötü günleri biraz olsun unutturabilmek için kız kardeşi Deniz Karlı ile birlikte Avusturya’ya yanına çağıran depremzede akademisyene Avusturya Konsolosluğu’ndan kötü haber geldi.

Karlı, hem annesi hem de kız kardeşinin Vize Reddi konusunda yaşadıklarını Hürriyet’e şöyle anlattı:

"Gerekçe olarak, ‘Finans durumunuzu göz önünde bulundurduğumuzda ve evinizin yıkıldığını, depremden etkilendikten sonraki ekonomik durumunuzu düşündüğümüzde vizeniz geçmeden vaktinde Schengen bölgesini terk etmeyeceğinize dair yüksek şüpheler vardır’ demişler. Sanki davet mektubu yokmuş, ben işsiz güçsüzmüşüm gibi bir yaklaşım sergilediler. Gücüme giden ise ‘Dul kalmışsın, depremde evini kaybetmişsin, geri dönmeyebilirsin’ demeleri oldu."