Gündem

"Avukatlık Mesleğinin Korunması Avrupa Sözleşmesi" İstanbul’da Uluslararası kolokyumla tartışılacak

İstanbul Barosu

22 Mayıs 2025 14:07

Güncelleme: 22 Mayıs 2025 14:12

T24 Haber Merkezi

Vatandaşların haklarının korunmasında avukatların rolüne dikkat çeken “Avukatlık Mesleğinin Korunması Avrupa Sözleşmesi” başlıklı uluslararası kolokyum, 27 Mayıs Salı günü İstanbul Barosu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.

İstanbul Barosu, Türkiye Barolar Birliği işbirliğiyle “Avukatlık Mesleğinin Korunması Avrupa Sözleşmesi: Vatandaşların Haklarının Korunmasının Bir Bileşeni Olarak Avukatların Korunma İhtiyacı” başlıklı uluslararası kolokyuma ev sahipliği yapıyor. Etkinlik, 27 Mayıs Salı günü saat 13.30-19.30 arasında İstanbul Barosu Konferans Salonu’nda düzenlenecek.

Açılış konuşmalarıyla başlayacak

Kolokyumun açılış konuşmalarını Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Ercan Demir ile İstanbul Barosu Başkanı Av. Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu yapacak.

İki oturumda sözleşmenin geçmişi ve geleceği ele alınacak

Kolokyumda iki ana oturum yer alacak. İlk oturumda, Avrupa Konseyi Avukatlık Mesleğinin Korunmasına İlişkin Sözleşme’nin ortaya çıkışı, gelişimi ve içeriği tartışılacak. Bu oturumun moderatörlüğünü İstanbul Barosu önceki başkanlarından Av. Mehmet Durakoğlu üstlenecek.

Sunum yapacak isimler arasında:

Daniele Cangemi (Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Genel Müdürlüğü),

Dominique Attias (Avrupa Avukatlar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı),

Roman Zvarsek (Avrupa Barolar ve Hukuk Birlikleri Konseyi Başkan Yardımcısı) bulunuyor.

İkinci oturumda ise sözleşmenin uygulamaya geçiş süreci, baroların rolü ve gelecek perspektifler ele alınacak. Moderatörlüğünü Fransa Barolar Ulusal Konseyi’nden Laurence Joly yapacak. Katılımcılar arasında:

Jean-Raphael Fernandez (Marsilya E. Baro Başkanı),

Justine Devred (Fransa Barolar Birliği Başkan Yardımcısı),

Tony Fisher (İngiltere ve Galler Hukuk Cemiyeti),

Barbara Porta (Avrupa Barolar ve Hukuk Birlikleri Konseyi) yer alacak.

Tartışma, değerlendirme ve sonuç bildirgesi

17.30’dan itibaren düzenlenecek "Katılımcılarla Tartışma ve Değerlendirmeler" bölümünde, Avrupa’dan ve Türkiye’den çok sayıda hukukçu, insan hakları gözlemcisi ve avukat sendikası temsilcisi söz alacak.
Sentez raporu Paris Barosu Başkan Yardımcısı Vanessa Bousardo tarafından sunulacak.

Etkinliğin sonuç bildirgesini ise İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Hürrem Sönmez ile İstanbul Barosu TBB Delegesi Av. Haluk İnanıcı açıklayacak.