Dünya

Avrupalı Kulüpler Birliği de kupa töreninde Hermoso'yu zorla öpen Federasyon Başkanı Rubiales'in istifasını istedi

30 Ağustos 2023 07:52

T24 Dış Haberler

Kıtada 121 kulübü temsil eden Avrupalı Kulüpler Birliği (Union of European Clubs - UEC), Dünya Kupası töreninde milli futbolcu Jenni Hermoso’yu dudaklarından izinsiz olarak öpen İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales'in hemen geçerli olacak şekilde istifa etmesini istedi. 

UEC'den yapılan açıklamada, "Tüm futbol ekosisteminin profesyonel davranışlar konusunda konusunda takip etmesi gereken sıkı kurallar vardır ve istismara sıfır tolerans gösterildiğinden emin olunmalıdır. Bu özellikle liderlik pozisyonunda olanlar için geçerlidir" denildi.

Açıklamada, FIFA'nın hakkında disiplin soruşturması tamamlanana dek Rubiales’in federasyon başkanlığını askıya almasından memnuniyet duyulduğu belirtildi. "İspanya Kadın Futbol Milli Takımı'nın güvenli, herkese açık ve adil bir futbol ortamı yaratmak için yıllardır verdiği çabayı destekliyoruz" denilen açıklamada, Rubiales'in istifası istendi.  

Açıklamada, "İspanya Kadın Futbol Milli Takımı'nı bu fırsatla hem devlet yapısında hem sahada erkek egemenliği ve cinsiyetçiliği yıkmaya teşvik ediyoruz" denildi. 

Bu sene kurulan UEC, Avrupa'daki daha küçük ve orta büyüklü kulüplerin sesini duyurmayı hedefliyor. 

Pazartesi, İspanya Futbol Federasyonu'nun bölgesel başkanları da Rubiales'in istifasını istemişti. 

Cuma günü federasyonu buluşmasında 46 yaşındaki Rubiales beş defa "istifa etmeyeceğim" demişti ve "sahte feminizm" dediği şeye yönelik eleştiriler yapmıştı. Salondakilerin büyük bölümü Rubiales'i ayakta alkışlamıştı. Cumartesi, bir gün önce kendisini alkışlayan Vilda, istifa çağrısında bulunmuştu.

19 bölgesel başkanının çağrısıyla Rubiales, iyice izole edilmiş oldu. Ülkenin en güçlü iki takımı, Real Madrid ve Barcelona da Rubiales'i kınamıştı. 

Pazartesi İspanyol savcılar, Rubiales'in Hermoso'yu izinsiz öpmesinin cinsel saldırı sayılıp sayılamayacağı hakkında ön soruşturma başlatmıştı.

İspanya Milli Takımı, finalde İngiltere'yi 1-0 yenip Kadınlar Dünya Kupası'nı kazandıktan sonra madalyalarını almak üzere podyuma çıktıklarında Rubiales, Hermoso'yu kafasından tutup izinsiz şekilde öpmüştü. Bu olay, ülkede ve uluslararası futbol çevrelerinde büyük tepki çekmişti.