Gündem

Avrupa Konseyi heyeti, görevden alınan belediye eş başkanlarını ziyaret etti

03 Ekim 2019 13:10

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türkiye Raportörleri Jakob Wienen ve Yoomi Renström, bir dizi temaslarda bulunmak için Diyarbakır'a geldi. Raportörler bu kapsamda görevden alınarak yerlerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş başkanı Selçuk Mızraklı, Van Büyükşehir Belediyesi Eş başkanı Bedia Özgökçe Ertan ve Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş başkanı Ahmet Türk ile görüştü.
 
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi HDP Grup Eş sözcüleri Halime Bayram ve Mehmet Akdoğan'ın da katıldığı toplantıda, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi heyetinde, Türkiye Raportörleri Jakob Wienen ve Yoomi Renström, Kongre İzleme Komitesi Sekreteryasından Stephanie Poirel, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı Kongre Bağımsız Uzman Grubu Başkanı Angel Mauel Moreno Molina yer aldı. 
 
Kayyım atamaları ve yerel yönetimlere yönelik hukuksuz uygulamalarının ele alındığı görüşmede, kayyım atamalarının bölge halkı nezdindeki karşılığı, seçmen iradesi, bu uygulamaların yerel yönetimlere etkileri, vesayetçi anlayışlar üzerine yapılan konuşmalar sonrasında eş başkanlık uygulamaları konuşuldu. Görüşmede, eş başkanlık sisteminin demokrasiyi güçlendiren, siyasetin vazgeçilmez ilkelerinden biri olduğu konusunda görüş dile getirildi. 
 
Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) devlet tarafından kriminalize edildiği belirtilen görüşmede, hukuk normlarının yok sayılarak terörizm bağlantısı olduğu iddia edilmesine rağmen kanıtların ortaya konmadığı olmadığı vurgulandı. Bunların yapılmasının sebebi olarak HDP'nin siyasi bir rakip olarak görülmesi işaret edildi. (MA)